Ce se întâmplă în corpul oamenilor infectați cu Covid, după vindecare. Semnalul de alarmă al oamenilor de știință

de: Saleh Adina
04 02. 2021

Mulți dintre pacienții care au fost infectați cu Covid-19 acuză anumite simptome chiar și după vindecare. Printre acestea se numără oboseala, dificultățile de respirație sau durerile în piept. Ce se întâmplă în organismul acestora după vindecare și ce trebuie să facă pacienții pentru a nu rămâne cu sechele.

Ce trebuie să știe persoanele vindecate de Covid

Conform specialiștilor, un număr mare de persoane care s-au vindecat de Covid au rămas cu sechele. Unii dintre aceștia își pot pierde până la 30% din funcția pulmonară. Doctorii susțin că un număr mare de pacienți prezintă similitudini cu recuperarea după o pneumonie acută. Această afecțiune adesea asociată cu Covid-19, poate provoca leziuni de lungă durată la nivelul alveolelor din plămâni. Lucrul acesta cauzează probleme de respirație, care pot să apară pe termen mediu sau lung. Din această cauză, conform specialiștilor, este necesară monitorizarea imagistică a pacienților care s-au vindecat de Covid-19.

“Este recunoscut potențialul de cronicizare al unor modificări inflamator-infecțioase care apar din cauza infecției cu SARS-CoV-2. Diagnosticul optim al sechelelor și evaluarea extensiei acestora revine examinării Computer Tomograf. Modificări reziduale, sechelare, apar, în general, la pacienții care au manifestat forme medii și severe de boală și constau în zone de fibroză interstițială cu extensie variabilă, cu topografie predilect periferică, în segmente pulmonare posterioare, asociată sau nu cu dilatare prin tracțiune a bronhiilor. Totuși, societățile medicale nu recomandă de rutină efectuarea examinării radiologice/ CT post-infecție COVID, testele imagistice fiind sugerate pacienților cu disfuncție respiratorie reziduală. Monitorizarea imagistică post-COVID pe termen mediu și lung este utilă, dar trebuie recomandată de către medicul specialist,”a spus Dr. Ofelia Niță, medic primar Radiologie și Imagistică, conform Mediafax.

Ce complicații pot avea pacienții care au fost infectați cu Covid

Pentru a se evita sau trata posibilele complicații care pot să apară în urma infectării cu Covid-19 este necesară monitorizarea persoanelor care s-au vindecat. Dintre cele mai frecvente simptome apărute în cazul persoanelor infectate, se numără tusea si dispneea. Acestea apar încă de la început si arată faptul că virusul a ajuns în tractul inferior. În cazul pacienților externați medicii au identificat numeroase simptome. Acestea pot fi diverse, dar cele mai grave complicații sunt fibroza pulmonară și boala vasculară pulmonară.

“Cu incidență intermediară pot să apară: opacități interstițiale subpleurale cu sau fără caracter retractil, benzi septale, opacități reticulare “crazy paving pattern”, zone de consolidare circumscrise de opacități de tip “sticlă mată”. Dintre complicațiile mai frecvent întâlnite: pneumonia/bronhopleumonia pulmonară prin suprainfecția procesului inflamator viral, abcesul pulmonar, pneumotoraxul. Sensibilitatea CT în diagnosticul afectării pulmonare prin virus SARS-CoV-2 ajunge la 97-98%, dar specificitatea metodei este încă redusă”, explică Dr. Niță, conform sursei precizate.