Ce se întâmplă în corp când nu mai consumi zahăr deloc. O să ai o mare surpriză

de: Alexandra Chivu
03 10. 2020

Legătura fatală dintre obezitate și multe alte boli este uluitoare și ne pune pe gânduri atunci când ne facem poftele. Zahărul este unul dintre alimentele care ne duc într-un punct din care greu putem scăpa, care este otravă pentru cei mici și drog pentru cei mari.

Zahărul, moartea albă din farfurie. Ce se întâmplă în corp când nu-l mai consumi

Pe cât este de dulce, pe atât este de periculos. Fără să ne dăm seama, înghițim o jumătate de kilogram de zahăr pe zi, așa că nu ne mai miră că din ce în ce mai mulți români sunt supraponderali sau obezi, iar mai bine de 20% dintre noi suferă și de diabet. Zahărul în exces nu doar că ne îmbolnăvește, dar scoate din visteria statului român, anual, aproape 200 de milioane de euro.

De la pate până la șunca de pui, cele mai multe dintre alimentele procesate conțin zahăr. Un litru de suc, spre exemplu, conține 110 grame de zahăr, ceea ce înseamnă 22 de lingurițe. Și nu vă gândiți că produsele pe care scrie ”light” sunt salvarea. Specialiștii spun că dependența de zahăr este similară cu cea de tutun sau alcool; o dependență care vine la pachet cu o serie de boli: obezitate, diabet sau boli cardiovasculare.

„În urmă cu câțiva ani, am avut în tratament în jur de 600 de bolnavi în programul pentru diabet. Costul este de 102 lei pe lună pentru fiecare pacient ”, spune un reprezentant al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Adică aproape 200 de milioane de euro doar pentru bolnavii de diabet, fără a pune la socoteală tratamentele speciale pentru obezi sau alte costuri asociate obezității.

Dar dacă renunți la zahăr ce se întâmplă? Precum drogurile, zahărul eliberează dopamină în nucleul accumbens. Consumul regulat de zahăr inhibă acțiunea proteinei care transportă dopamina. Pe scurt, cu cât vei consuma mai mult zahăr, cu atât organismul va cere mai mult. Și dacă renunțăm la el, tentația de a reveni la a-l consuma este la fel de mare ca și în cazul reapucării de droguri.

Primele simptome care apar după ce renunți la zahăr

  • Irascilibitate
  • Tulburari de memorie
  • Probleme cu somnul
  • Apetit crescut
  • Anxietate
  • Depresie
  • Oboseala
  • Ameteli
  • Castigarea/ pierderea in greutate
  • Dureri frecvente de cap

Cel mai scump aliment al lunii septembrie

Interesul crescut pentru acest aliment se explică prin faptul că, în această perioadă, zahărul este la mare căutare pentru gemuri, dulcețuri și alte conserve pentru iarnă. Potrivit Consiliului Concurenței, el a fost cel mai căutat produs și în aplicația monitorul prețurilor pentru alimente. Pe locul al doilea în topul scumpirii se află roșiile, vizate, de asemenea, de gospodine în aceste zile.