Terciul de ovăz este un preparat rapid și gustos, dar puțini știu cât este de sănătos. Are un efect miraculos asupra organismului și chiar face minuni atunci când este consumat în mod regulat. Acest aliment simplu și versatil oferă numeroase beneficii pentru organism, aspect confirmat chiar de medici.
Terciul de ovăz este un preparat extrem de comun, pe care mulți îl consumă. Puțini știu, însă, ce efecte benefice are asupra organismului nostru. Un medic celebru explică faptul că fibrele din acest preparat absorb foarte multă apă, ceea ce ne face să ne simțim sătui foarte repede și să avem această senzație pentru mult timp.
De asemenea, ovăzul are control asupra hormonilor foamei. În acest fel, vom preveni și acumularea kilogramelor nedorite. Este o opțiune perfectă pentru a înlocui o masă, mai ales dacă suntem la dietă.
„Fibrele din ovăz absorb cantităţi mari de apă astfel că te vei simţi mai sătul pe o perioadă mai lungă de timp şi vei mânca mai puţin. Ovăzul constituie opţiunea cea mai sănătoasă pentru un mic dejun perfect pentru că un singur bol de ovăz poate face minuni pentru corpul tău. De asemenea, ovăzul reduce apetitul având control asupra hormonilor foamei. În acest mod previi şi acumularea kilogramelor”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.
De altfel, terciul de ovăz este un preparat plin de fibre, proteine, vitamine (B1, B5, B6) și minerale (fier, magneziu, zinc, cupru). Astfel, este o opțiune excelentă pentru a asigura organismului necesarul de substanțe nutritive.
Datorită conținutului său ridicat de fibre, terciul de ovăz ajută la menținerea unui nivel echilibrat al zahărului în sânge. Fibrele precum beta-glucanul încetinesc absorbția carbohidraților. Acest efect este deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau pentru cele care doresc să-și mențină nivelul de zahăr din sânge sub control.
Fibrele solubile din ovăz ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos și previn constipația. De asemenea, aceste fibre favorizează creșterea bacteriilor benefice din intestin, ceea ce poate contribui la o digestie mai eficientă și la o absorbție mai bună a nutrienților.