Ce se întâmplă după prima doză de vaccin AstraZeneca și Pfizer. Specialiștii au făcut anunțul azi
Un studiu publicat de agenția britanică de sănătate PHE a indicat că numai o doză de vaccin Pfizer/BioNTech sau AstraZeneca, împotriva coronavirusului, permite o reducere de până la 50% a transmiterii bolii în cadrul unei gospodării.
Ce se întâmplă după prima doză de vaccin AstraZeneca și Pfizer
Astfel, persoane care sunt infectate cu noul coronavirus la trei săptămâni după ce au făcut prima doză de vaccin sunt cu un procent de 38 până la 49 la sută mai susceptibile să transmită mai departe virusul și membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate, se arată într-un comunicat Public Health England (PHE), potrivit AFP.
De altfel, nivelul acesta de protecție, care s-a observat după aproximativ două săptămâni de la vaccinare, este similar indiferent de ce vârstă are persoana vaccinată sau membrii familiei.
”Aceasta este o veste fantastică. Ştim deja că vaccinurile salvează vieţi, însă acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată că ele reduc, de asemenea, transmiterea acestui virus mortal”, a spus ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock.
Gospodăriile, considerate locul ”cu cel mai mare risc” de transmitere a coronavirusului
De precizat este că în cadrul studiului au fost urmărite 57.000 de persoane din 24.000 de gospodării, în care o persoană vaccinată a fost găsită pozitivă cu coronavirus, și au fost comparate cu aproximativ un milion de contacte ale unor persoane nevaccinate.
Mai trebuie menționat că gospodăriile sunt considerate drept locul ”cu cel mai mare risc” de transmitere a bolii, iar ”rezultate similare ar putea fi observate în locuri care prezintă riscuri de transmitere similare, precum locuinţele împărtăşite sau închisorile”, a mai subliniat PHE.
Organismul a mai subliniat că numai o doză de vaccin permite de asemenea, după patru săptămâni, o reducere cu 60% până la 65% a riscului dezvoltării unor simptome.
Studii precedente ale PHE au indicat că vaccinurile Pfizer-BioNTech şi AstraZeneca-Oxford au permis prevenirea a 10.400 de decese la persoanele de peste 60 de ani, la finele lunii martie.
Regatul Unit, cea mai îndoliată ţară din Europa din cauza coronavirusului, este angajat într-o campanie de vaccinare masivă încă de la începutul lunii decembrie. În prezent, acolo se folosesc vaccinurile AstraZeneca-Oxford, Pfizer-BioNTech şi Moderna.
Conform unor date oficiale, care au fost publicate marţi, aproape 34 de milioane de prime doze de vaccin au fost administrate, iar un sfert din populaţia adultă, adică 13,2 milioane de oameni, a fost vaccinată cu cea de-a doua doză.
De precizat este că în România, o nouă tranşă de 48.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson a ajuns azi pe cale rutieră, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).