Ce se întâmplă de la 1 iunie, de fapt. Florin Cîțu a făcut marele anunț dorit de români

Ce se întâmplă de la 1 iunie, de fapt. Florin Cîțu a făcut marele anunț dorit de români

Premierul Florin Cițu a vorbit despre eventualele relaxări ale restricțiilor din pandemie, odată cu accelerarea campaniei de vaccinare. Numărul de cazuri de covid-19 sunt în scădere, iar asta va duce la renunțarea purtării măștii de protecție în unele locuri.

Ce se întâmplă de la 1 iunie, de fapt

În condițiile în care campania de vaccinare accelerează, premierul spune că s-ar putea renunța la masca de protecție la mare și la munte, în timp ce restaurentele ar putea primi clienți vaccinați chiar până la capacitatea de 100%.

Ar putea fi permise și evenimentele private, cu condiția ca oamenii care particiă la ele să fie vaccinați.

„Vreau să le mulţumesc românilor că am avut o sărbătoare pascală liniştită, fără niciun fel de evenimente. Oamenii au înţeles să respecte regulile în vigoare şi se vede că avem rezultate din ce în ce mai bune în ceea ce priveşte rata de vaccinare”, a spus premierul.

De asemenea, el a anunțat că în niciun județ nu s-a depășit rata de infectare de 3 la mie, iar asta și datorită vaccinării.

„Se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv și numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate.

M-am uitat la București, Cluj, Timișoara, Constanța, cam toate sunt peste 20% rata de vaccinare, și dacă ne uităm la municipii Cluj-Napoca este la 34, Bucureștiul e la 30%, deci este clar că în orașe am reușit să avem un ritm puternic pe care trebuie să-l păstrăm.

Aici este legătura directă între scăderea numărului de persoane infectate și creșterea ratei de vaccinare. Dacă atingem acele 5 milioane la 1 iunie, am putea să redechidem mai mult lucrurile”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu: „Fără mască la plajă”

Premierul a mai spus că singura soluție de a scăpa de pandemie și restricții este vaccinarea. În plus, Cițu se arată optimist în ceea ce privește atingerea a scopului de a vaccina 5 milioane de persoane până la 1 iunie.

„Singura soluţie de a scăpa de pandemie este să ne vaccinăm”, a spus el.

El a vorbit și despre posibilitatea de la 1 iunie de a se renunța la mască atunci când se merge la mare sau la munte.

„E clar că putem vorbi de fără mască pe plajă, de exemplu, fără mască dacă mergem la munte în drumeţie”.

Dar putem să vorbim şi de lucruri sau de facilităţi pentru persoane vaccinate. Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate, la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate.

Deci sunt lucruri la care ne uităm. Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate şi aşa mai departe. Vom avea aceste evenimente pilot în Bucureşti şi Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune şi putem să ne gândim la astfel de evenimente”, a adăugat el.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI