Ce se întâmplă de fapt, cu stocurile de alimente, de Paște. Anunț oficial după ordonanța 8

Ce se întâmplă de fapt, cu stocurile de alimente, de Paște. Anunț oficial după ordonanța 8
Avem stocuri suficiente de alimente pentru Paște?

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vine cu un anunț de ultimă oră, după semnarea Ordonanței minitare nr. 8, legat de stocurile de alimente pentru Sărbătoarile Pascale.

Ce se îmtâmplă cu stocurile de alimente de Paște

Stocurile de alimente din țară, inclusiv cele specifice Sărbătorilor Pascale, sunt suficiente, a anunțat șeful de la Agricultură. Ba mai mult, oficialul a declarat că, pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor, a cerut suspendarea exporturilor de cereale, de produse de panificație și patiserie, biscuiți, ulei de semințe, și zahăr, decizie inclusă și în Ordonanța militară nr. 8.

În ceea ce privește restricțiile de circulație impuse de ordonanțele militare în vigoare, apicultorii şi cei care se ocupă cu pescuitul comercial sunt exceptați de la aplicarea lor.

Noi am monitorizat stocurile, dar am monitorizat şi exporturile şi am fost îngrijoraţi că în luna martie au crescut foarte mult exporturile comparativ cu luna martie a anului trecut. Văzând şi evoluţia stocurilor am luat această decizie, care desigur este o decizie radicală şi bineînţeles care va fi contestată în următoarele zile.

Vrem să rămână în ţară toate aceste produse, în toată această perioadă de urgenţă, pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor, de aceea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a inclus în Ordonanţa Militară nr.8 suspendarea exporturilor pentru unele produse agroalimentare de bază, în perioada stării de urgenţă“, a declarat Adrian Oros.

Tot prin intermediul aceleiași ordonanțe, pieţele agroalimentare vor rămâne deschise, dar vor avea drept de comercializare numai producătorilor agricoli cu certificat de producător.

Despre viitoarea ordonanță

Oficialul a mai vorbit și despre o viitoare ordonanță militară (nr. 9), care ar putea fi pregătită chiar în zilele următoare, în funcție de cum evoluează criza sanitară, dacă situația se îmbunătățește sau nu.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii
Adrian Oros, ministrul Agriculturii

Dacă vedem că în următoarea perioadă situaţia se îmbunătăţeşte, pe unele dintre aceste produse o să le scoatem în următoarea ordonanţă, dar în acest moment aceasta este decizia. Lista se poate modifica, putem tăia sau include alte produse, dar cu siguranţă cerealele rămân pe listă până la noua recoltă. Noi putem da ordonanţe militare în fiecare săptămână, în funcţie de evoluţia lucrurilor“, a explicat ministrul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI