Atunci când este reîncălzită, cafeaua își schimbă gustul din cauza unor modificări chimice, dar și a descompunerii anumitor compuși, explică Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, USAMV Cluj-Napoca.
”Știați că reîncălzirea cafelei accentuează amăreala datorită modificărilor chimice și descompunerii anumitor compuși?
• Când cafeaua este reîncălzită, compușii volatili responsabili pentru gustul și aroma plăcută se degradează. Aceasta formează compuși care conferă amăreală, cum ar fi acidul chinic și acidul cafeic. Procesul de reîncălzire intensifică descompunerea acestor compuși, rezultând o băutură mult mai amară și mai astringentă decât cafeaua proaspăt preparată.
• Compușii volatili sunt esențiali pentru a obține un gust echilibrat și complex în cafea. Odată ce aceștia sunt distruși prin reîncălzire, rămân doar compuși amari care nu contribuie la experiența plăcută a consumului de cafea.
• Chiar și o ușoară reîncălzire provocă o descompunere semnificativă a compușilor, transformând o cafea echilibrată și savuroasă într-o băutură amară și neplăcută”, scrie profesorul pe o rețea socială.
Pentru a evita reîncălzirea cafelei, specialiștii recomandă câteva soluții practice:
Preparați porții mici: Prepararea de porții mai mici de cafea vă asigură că o veți consuma proaspătă.
Folosiți termosuri de calitate: Păstrarea cafelei într-un termos bun menține temperatura și prospețimea pentru mai multe ore.
Investiți în aparate de cafea cu funcție de păstrare a temperaturii: Aceste aparate mențin cafeaua caldă fără a compromite gustul.
Reîncălzirea cafelei în cuptorul cu microunde nu este lipsită de pericole. În primul rând, cafeaua reîncălzită nu are aceeași aromă ca și cafeaua care tocmai a fost preparată. Dar, potrivit unui studiu publicat în New York Times, încălzirea cafelei în cuptorul cu microunde poate fi chiar periculoasă pentru sănătate. De fapt, în cuptorul cu microunde, căldura ajunge cu greu la „inima” băuturii. Ca urmare, doar suprafața cafelei este încălzită.
Mai presus de toate, cafeaua conține 850 de componente aromatice volatile și uleiuri naturale identificate. În aer liber, aceste uleiuri se dezintegrează foarte repede. Dacă în schimb beți cafea cu lapte sau cappuccino, aveți grijă. Proteinele din lapte din băutura pot produce bacterii după aproximativ două ore în aer liber.