Ce se întâmplă dacă ții rufele la înmuiat în coji de lămâie. Truc genial al femeilor de la țară!

de: Alexandra Chivu
01 10. 2020

Lămâia este un fruct versatil, care poate fi folosit atât în gastronomie, cât și în medicina naturistă sau în diferite produse chimice, fie pe post de soluție pentru curățat bucătăria sau toaleta, fie, prin combinarea altor substanțe, ca deodorant. Dar cine ar fi crezut că este utilă și în activitatea de curățare a rufelor?

Truc: ține rufele la înmuiat în coji de lămâie

Este cunoscut faptul că citricele au multă vitamina C și întăresc sistemul imunitar, ajută la probleme digestive și sunt adesea folosite în ritualurile de îngrijire personală și în cele de înfrumusețare. Dar nu doar sucul lor se poate folosi, ci și coaja. După ce storci lămâia, nu-i arunca învelișul! Îl poți folosi cu succes la curățenie, putând deveni chiar aliatul tău atunci când rămâi fără soluțiile speciale în momentele nepotrivite.

Truc: ține rufele la înmuiat în coji de lămâie

De exemplu, rufele albe de regulă își pierd din strălucire în timp, iar cea mai bună și naturală metodă de albire a lor, indiferent de material, este să le lași la înmuiat în apă fierbinte în care ai pus câteva coji de lămâie. După ce le lași măcar jumătate de oră în acest amestec, este nevoie să le speli precum o faci în mod normal, la mașină, cu detergent.

Petele de pe vasele metalice vor dispărea

Fiecare are în bucătărie un vas sau o ustensilă din metal cu pete imposibil de scos, negreală sau arsură, pe care nici nu o mai poate curăța, dar pe care nici nu dorește să o arunce. Coaja de lămâie este soluția. Lasă câteva coji într-un vas cu apă clocotită, în care ai pus în prealabil și câteva ustensile cu probleme. După câteva minute, vei vedea că petele de pe ele ies fără prea mult efort. La final, poți insista cu un burete aspru, pe care să pui două-trei picături de detergent de vase obișnuit.

Alte întrebuințări

  • Uleiul obținut din coajă este utilizat în curățarea suprafețelor din lemn, prin capacitatea solventului d-limonen de a dizolva ceara veche, mizeria sau amprentele.
  • Lămâia este folosită și în produse de lucru a vaselor de gătit din cupru.
  • În produsele de curățenie pentru bucătărie și toaletă, sucul de lămâie este folosit atât ca deodorizant, cât și pentru a înlătura grăsimea sau diferite alte pete.
  • Combinat cu bicarbonat de sodiu, sucul fructului poate scoate petele de pe cutiile din plastic folosite la stocarea mâncării.
  • În școli, fructul, asemenea altor citrice, este folosit pentru a arăta producerea curentului electric. Se introduc câțiva electrozi în lămâi, obținându-se astfel un curent de joasă intensitate, dar suficient pentru a alimenta un ceas electronic.