Ce se întâmplă dacă soțul/soția dă mesaje pe site-urile de matrimoniale. Decizia e oficială!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului vine cu detalii despre o situație în care poate s-au aflat mulți. Ce se întâmplă dacă unul din partenerii implicați într-o relație de cuplu dă mesaje pe site-urile de matrimoniale? Decizia autorităților este oficială.
Decizie oficială CEDO: ce se întâmplă dacă unul din soți dă mesaje pe website-urile de întâlniri?
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit faptul că mesajele private transmise de unul din soți pe diverse site-uri de întâlnire reprezintă probe importante din procesul de divorț.
Acestea sunt divulgate numai în procedurile civile, la care publicul are acces restrâns, a stabilit în cursul zilei de marți CEDO, potrivit AFP. Instanța europeană a stabilit acest lucru după ce o femeie a sesizat asta.
Concret, aceasta s-a plâns că fostul soț portughez nu a fost condamnat de justiția din țara lui după ce el a folosit în procesul de divorț probele reprezentate de un schimb de mesaje între ea și alți bărbați pe diverse website-uri de întâlnire pe vremea în care erau căsătoriți.
Femeia din Spania și bărbatul în cauză s-au căsătorit în anul 2001, iar de atunci și-au împărțit viața în cele două locuri, timp în care relația lor s-a degradat. Ambii au deschis în țara lor natală câte o procedură de separare pe cale legală.
Divorțul a fost pronunțat oficial în Spania, unde legea acordă mamei îngrijirea copiilor cu drept de vizită din partea tatălui. În cadrul procesului deschis în Portugalia, la partajul autorității părintești, bărbatul a furnizat o serie de mesaje pe care le-a recuperat de pe site-uri matrimoniale frecventate de fosta parteneră.
‘‘Efectele asupra divulgării mesajelor litigioase”
Soția a formulat în această țară o plângere penală pentru încălcarea secretului corespondenței. Plângerea nu a fost considerată admisibilă în nicio instanță din Portugalia. CEDO dă dreptate justiției portugheze și subliniază în special că ‘‘efectele asupra divulgării mesajelor litigioase asupra vieţii private a reclamantei au fost limitate’‘, în măsura în care aceste mesaje ”au fost divulgate numai în procedurile civile” la care publicul are un acces ”restrâns”.
Mesajele respective ‘nu au fost examinate corect’, astfel tribunalul din Lisabona ”nu a statuat pe fond asupra cererilor formulate de soţ”, mai motivează CEDO. Concluzia autorităților este că într-un astfel de caz NU a fost încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care are în vizor respectarea dreptului la viață privată și la secretul corespondenței. În acest gen de cazuri, asemenea probe ajută la concluzia unui proces și în cele din urmă la stabilirea adevărului.