Multe gospodine obișnuiesc să reducă zahărul adăugat în compoziția unei prăjituri, crezând că procedează corect. Sau, deopotrivă, să facă opusul. Doar că această tehnică influențează prăjiturile în mod negativ. Schimbă nu numai gustul, ci și textura și aspectul estetic al deserturilor.
Reducerea cantității de zahăr într-o rețetă poate avea multe consecințe neașteptate. Pe toate le descoperi însă, după procesul de coacere, când este deja prea târziu pentru a mai schimba ceva. Zahărul face mai mult decât să îndulcească un preparat. El îl frăgezește, caramelizează, dar nu numai.
Să spunem că nu vrei să consumi foarte mult zahăr, așa că decizi să reduci cantitatea acestuia în prăjituri. Ce vei observa, la final, când vei scoate deserturile din cuptor este că ele vor fi semnificativ de uscate, mai dense, mai fade și totodată mai coapte decât altele.
De obicei, când adaugi în compoziția unei prăjituri mai puțin zahăr decât cel indicat în rețetă, cantitatea finală va fi mai mică decât cea pe care ți-ai propus să o pregătești. De asemenea, va fi nevoie să ții deserturile mai mult timp în cuptor pentru a se coace.
Dacă vei respecta cantitatea de zahăr indicată în rețetă, prăjiturile vor ieși întotdeauna moi, fragede și perfecte față de celelalte. Ce se întâmplă când, dintr-o greșeală sau alt motiv, adaugi prea mult zahăr în compoziția deserturilor? Nu vor fi doar mai dulci. Rezultatele sunt mult mai complexe.
Prăjiturile cu mai mult zahăr decât cel indicat în rețetă vor avea margini crocante, iar mijlocul blatului va fi lăsat spre fundul vasului în care au fost coapte. Riscul ca deserturile să se lipească de tava în care le-ai pus la cuptor este mult mai mare în astfel de circumstanțe.
Situațiile expuse anterior vin în susținerea ideii că cel mai bine, când pregătești deserturi, este să respecți rețeta unei gospodine cu experiență în domeniu. Fiecare ingredient îndeplinește funcții esențiale pentru ca prăjitura finală să iasă perfectă, atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii.
Acum știi că, dacă reduci zahărul într-o rețetă, dar și dacă mărești cantitatea ingredientului, nu doar gustul va fi modificat, ci va avea de suferit și textura, dar și aspectul estetic al desertului nu va mai fi același. Un desert merită savurat din plin, dacă este preparat după rețetă!