Ce se întâmplă dacă pui lapte peste carnea crudă. Trucul bătrânelor de la țară s-a aflat

de: Dumitrache Diana
14 10. 2020

Unul dintre cele mai folosite trucuri de gospodinele de la ţară este cel prezentat mai jos. Iată ce se întâmplă, de fapt, dacă pui lapte peste carnea crudă.

De ce să pui lapte peste carnea crudă

Dacă doreşti să îi impresionezi pe cei dragi cu o friptură fragedă, suculentă şi aromată sau poate ai invitaţi pretenţioşi la masă, atunci trebuie să afli de ce să pui lapte peste carnea crudă. Se pare că acest truc este folosit de zeci de ani atât de gospodinele de la ţară, cât şi de cei mai cunoscuţi Chefi din lume. Tot ce ai de făcut este să laşi bucata de carne în lapte pentru cel puţin două ore, apoi să o condimentezi şi să o prepari conform reţetei dorite. O altă variantă pentru a obţine o friptură fragedă este să o ţii, pentru câteva ore, în bere.

Desigur, pentru a asigura succesul unui astfel de preparat, trebuie să fii atent la câteva detalii importante. De exemplu, carnea trebuie să fie întotdeauna proaspătă şi deschisă la culoare. Vita este, de departe, cel mai pretenţios tip de carne. Aceasta, spun specialiştii, este aleasă în funcţie de preparatul pe care urmează să îl găteşti. Antricotul, fileul sau vrăbioara sunt ideale pentru fripturi, în timp ce pulpa este perfectă pentru tocănite sau tocat, iar rasolul asigură o ciorbă delicioasă.

Ce se întâmplă dacă pui lapte peste carnea crudă. Trucul bătrânelor de la țară s-a aflat

Cea mai bună reţetă de vită în lapte

Rumenă, fragedă și suculentă, reţeta de mai jos este perfectă pentru o masă copioasă de duminică sau chiar de sărbătoare. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru şase porţii de friptură de vită în lapte, la cuptor:

  • 1,3 – 1,5 kg ceafă de vițel (ssu piept)

Marinadă de lapte:

  • cca. 800 ml lapte dulce
  • 2 lingurițe cu vârf de sare
  • ½ linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • câțiva fulgi de ardei iute uscați (chili flakes)
  • 3-4 căței de usturoi zdrobiți

În plus:

  • 3-4 lingurițe de unt aromat cu usturoi și verdețuri
  • 2 linguri de ulei pentru uns carnea înainte de rumenire
  • 1 kg cartofi, sare, boia dulce
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei pentru cartofi
  • Morcovi la abur, sote de mazăre, fasole verde cu usturoi etc.

Mod de preparare:

Carnea se rulează bine, apoi se pune într-o pungă împreună cu laptele şi condimentele. Se lasă la frigider pentru 24 de ore, timp în care se mai răsuceşte punga. A doua zi, carnea se scoate din pungă, se şterge cu şervete, apoi se unge cu două linguri de ulei. Se lasă în tavă pentru două ore. Se prăjeşte pentru un minut pe fiecare parte, pe aragaz. Nu se foloseşte furculiţa, ci un cleşte pentru a nu pierde sucul. Se mută într-o altă tavă, se pun şi cartofii decojiţi în ea şi puţină boia dulce. Rulada şi cartofii se stropesc cu alte două linguri de ulei. Dăm friptura la cuptor, ventilaţie sus-jos, la 170 de grade C. Citeşte continuarea modului de preparare AICI!