Ce se întâmplă dacă plantezi copaci pe terenul vecinului. Legea de care puţini români au habar

de: Stan Nicu
03 02. 2023

Copacii au creat mari nemulțumiri de-a lungul timpului între vecini. Ba că fac frunze pe terenul lor, ba că fac umbră, copacii, fie ei chiar și fructiferi, au dus la scandaluri mari între cei care conviețuiesc unul lână altul. Astăzi vă spunem ce se întâmplă dacă plantezi copaci pe terenul vecinului. Legea de care puţini români au habar.

La ce distanță de proprietatea vecinului poți planta pomi fructiferi? Ce se întâmplă cu fructele căzute în curtea vecinului

Se cunoaște bine faptul că pomii și gardurile vii plantate la limita dintre proprietăți duc la scandaluri mari între vecini, astfel că nu de puține ori s-a ajuns chiar în intanță din acest motiv.

Astfel, în rândurile de azi vă vom dezvălui ce se întâmplă dacă plantezi copaci pe terenul vecinului. Care este legea de care puţini români au habar.

Ce spune legea

Conform articolului 613 din noul Cod Civil, distanţa minimă pentru arborii plantați pe propria proprietate trebuie să fie de minim 2 metri de linia de hotar. Legea prevede și câteva excepții-respectiv copacii care nu depășesc înălțimea de doi metri, plantațiile și gardurile vii.

De asemenea, la alineatul 1 al articolului amintit se precizează că „în lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii”.

Vecinul are dreptul să ceară scoaterea copacilor

În plus, legea arată că, în caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, în funcție de caz, tăierea, la înălţimea prevăzută, a copacilor, plantaţiilor sau a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea există.

În plus, tot la articolul 613, alineatul 3, se arată că „proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”.

Mulți români au astfel de probleme

În urma reglementărilor legale amintite, mulți dintre români și-au făcut cunoscute problemele pe care le au cu cpacii plantați de vecini.

„Vecinul are plantat un gard viu pe limita de proprietate dintre noi. Acesta nu dorește toaletarea lui pe partea mea, acesta ( gardul viu ) crescând cu 1 ,5 metri pe terenul meu. Ce pot face în acest caz? Mulțumesc”, a întrebat un proprietar, potrivit legeaz.net.

Răspunsul, venit de la un alt proprietar

„Daca te deranjează…bagă foarfeca in el. Cât de greu este să îl tunzi pe partea ta de gard? Îți ține umbră la legume/pomi? Nu îl vrei deloc?

Am un vecin idiot care a dat pe gardul viu amplasat pe terenul meu cu erbicid…din greșeală sau poate că nu când a făcut curățenie la el, deși nu intrase la el…e pus la 60 centimetri de gardul comun.

Așa că … varianta elegantă e sa cureți pe partea ta de gard sau varianta a doua… erbicid. Ar fi încă o variantă… reclamație că nu are distanța legală față de gardul comun”, i-a răspuns un alt proprietar care cunoștea legea.