Ce se întâmplă dacă nu plătești întreținerea la bloc la timp. Ți-ai putea pierde definitiv apartamentul
După cum bine știm, în baza legislației în vigoare, membrii unei Asociații de Proprietari, pe lângă beneficii au și obligații. Aceste obligații sunt deja cunoscute, dar ceea ce nu se știe este ce se întâmplă dacă nu plătești întreținerea la bloc la timp. Într-o astfel de situație, conform legii, ți-ai putea pierde definitiv apartamentul.
Plata întreținerii nu este facultativă!
Pentru majoritatea celor care locuiesc la bloc, legislația în vigoare ar trebui să fie una cunoscută și să acționeze ca atare.
Nu ar fi prima oară când aducem în discuție aceste aspecte, mai ales cele legate de întreținere și plata acesteia. Conform definiției, întreținerea este acea obligație de plată a unui proprietar de apartament, formată din contribuții calculate pe număr de persoane.
Spre exemplu, dacă declari 3 persoane în întreținere, plata lunară va fi mai ridicată decât dacă în apartament ar locui doar o persoană sau două. Conform legislației în vigoare, plata întreținerii nu este facultativă, ci una cu caracter obligatoriu.
Află ce se întâmplă dacă nu plătești întreținerea la bloc la timp
În acest sens, banii pe care-i plătim lunar, în contul întreținerii, vor ajuta Asociațiile de Proprietari să plătească facturile lunare de servicii, de la apa caldă, și până la cele de salubrizare. Dar, cum se întâmplă de multe ori, din păcate, asociațiile ajung în situația în care au unul, sau mai mulți datornici la plata întreținerii.
În acest caz, poate ar trebui să afli ce se întâmplă dacă nu plătești întreținerea la bloc la timp. În tabelele afișate la avizierele scărilor de bloc, nu de puține ori am putut observa coloana celor cu datorii de plată către asociații, mai ales cele legate de întreținere.
Conform legii, există sancțiuni importante, care pleacă de la o primă înștiințare din partea asociațiilor, și până la darea în judecată a datornicului, pentru a putea recupera sumele neplătite. Ba mai mult, după perioada de grație de 90 de zile, se pot pune penalități, ceea ce va duce la sumele datorate și mai mari.
Ți-ai putea pierde definitiv apartamentul
Odată ajuns în instanță, dosarul unui datornic la plata întreținerii va putea aduce soluții drastice din partea unui complet de judecată, mai ales dacă se dovedește că cel îndatorat dispune de anumite sume, aici intervin popririle stabilite ca o cotă-parte din salariul lunar pe care acesta le are.
Dacă se ajunge în situația în care, nici în urma unei decizii judecătorești, sumele să nu fie recuperate, completul de judecată în baza unei decizii civile poate duce la pierderea statutului de proprietar al îndatoratului.
În această situație, datorrnicul poate fi executat silit, iar apartamentul poate fi scos la licitație. Odată vândut, asociațiile pot recupera sumele datorate din vânzarea imobilului.