Ce se întâmplă dacă nu mai bei cafea începând de azi. Schimbări majore în corpul tău

de: Sabina Anastasia
16 08. 2022

Cafeaua conține cea mai des consumată substanță psihoactivă din lume, cofeina. Aceasta stimulează sistemul nervos central, manipulând activitatea neuronală din creier în așa fel încât să crească vigilența și să reducă oboseala. Dacă organismul uman devine dependent de cofeină, eliminarea acesteia din alimentație nu este tocmai plăcută. Află, însă, ce se întâmplă dacă nu mai bei cafea începând de astăzi. Schimbările sunt în mai bine.

Ce se întâmplă dacă nu mai bei cafea

Cu toții știm din ce este făcută cafeaua, însă principala substanță despre care vom vorbi în acest articol și care reprezintă cheia mai multor afecțiuni ale organismului este cofeina. Despre aceasta se știe că stimulează nivelul de energie din organism. Acest proces poate reflecta, însă, simptomele anxietății: nervozitate, palpitații, chiar și sentimente de panică. Astfel, cu cât consumi mai puțină cafea, cu atât mai puțin vei încuraja manifestarea anxietății.

Specialiștii din sănătate sunt de părere că dacă nu mai consumi cafea, vei avea parte și de un somn mai bun. Cofeina stimulează vigilența, deci eliminarea acesteia din programul alimentar vă va ajuta să vă odihniți mai bine. Dacă beți cafea, chiar și cu șase ore înainte de culcare, nu vă veți odihni la fel de bine.

Deși nu există studii care să susțină o legătură între cofeină și durerile de sân, multe femei susțin că se confruntă cu mai puține dureri de sâni atunci când elimină cofeina din alimentație.

De asemenea, cofeina încetinește ritmul în care îți apar ridurile. Colagenul este o proteină care asigură elasticitatea pielii. Pe măsură ce îmbătrânești, organismul eliberează mai puțin colagen. Odată ce nivelul de colagen scade, pielea începe să se lase, să se strângă și te confrunți cu riduri. Eliminarea cofeinei din alimentație împiedică accelerarea procesului de îmbătrânire.

Ce efecte are eliminarea cofeinei din alimentație

Cantitățile mari de cafea împiedică organismul să absoarbă vitaminele și mineralele în mod corespunzător. Chiar și dacă vi se administrează o vitamină dimineața, pe care o înghițiți cu cafea, aceasta nu își va mai face efectul în organism din cauza cofeinei, spun cercetătorii. Dacă nu consumi cafea în schimb, îți ajuți organismul să absoarbă mai bine nutrienții.

Tensiunea arterială crește brusc atunci când bei cofeină. Oamenii de știință sunt de părere că aceasta subțiază arterele și, prin urmare, împiedică sângele să circule corespunzător, determinând creșterea tensiunii. Dacă renunți la cofeină, poți scăpa și de eventualele complicații care vin la pachet cu această afecțiune cardiacă.

Citește și: De ce să bei cafeaua alături de un pahar cu apă. Ce beneficii există, de fapt

Dacă ești un fan aprig al cafelei, respectiv al cofeinei, eliminarea acestei băuturi din dieta ta poate să aibă efecte neplăcute pe termen scurt. Printre acestea se numără: dureri de cap, oboseală, stare de somnolență, stare de depresie, probleme de concentrare și irascibilitate. După circa zece zile fără cofeină, vă veți simți chiar mai bine decât atunci când ați consumat-o zilnic, potrivit Health Line.