Ce se întâmplă dacă mănânci pepene stricat. Cum îți dai seama că lubenița este toxică

de: Ștefan R. Apostol
27 07. 2023

În aceste zile caniculare, pepenele verde poate fi o metodă la îndemână pentru a ne răcori. Dar în anumite situații, din diferite motive, acest fruct se poate strica. Aici intervine și întrebarea ”Ce se întâmplă dacă mănânci pepene stricat?”, la care vom încerca să răspundem în cele ce urmează. Citește mai departe și află cum îți dai seama că lubenița este toxică.

Pepenele, printre cele mai căutate gustări de vară

Când afară ai peste 32 de grade, în mod cert cauți să te răcorești, iar pepenele poate fi acea soluție rapidă, cu condiția să stea ceva timp la frigider. Din nefericire, pepenele se poate strica dacă nu-l păstrezi într-un loc răcoros și uscat.

Vezi și: Trucurile banale care te scapă de căldura din bucătărie când gătești vara. Nu ai nevoie de aer condiționat

Deși nu este ușor să îți dai seama de gradul de coacere al pepenelui, există câțiva indicatori pe care trebuie să îi urmărești pentru a determina dacă este bun. Deși ne plac pepenii, nu de puține ori se întâmplă să dăm peste un pepene stricat, iar printre primele semne se numără miros acru.

Cum îți dai seama că lubenița este toxică? Atenție la mirosul acru!

Mirosul neplăcut care rezultă din consumul de pepene rău nu este ceva ce ți-ar plăcea să miroși. Cu toate acestea, poate fi un miros neplăcut și ar putea să te îmbolnăvească. Din fericire, este destul de ușor să determini dacă un pepene verde este stricat și trebuie îndepărtat.

Primul lucru la care trebuie să vă uitați atunci când un pepene verde începe să se deterioreze este nuanța cărnii. Dacă aceasta devine portocalie sau galbenă, înseamnă că nu este proaspătă și trebuie aruncată imediat.

O altă opțiune este să vă uitați la cum se simte pielea. De exemplu, pepenele proaspăt ar trebui să fie moale și suculent pe piele. Cu toate acestea, fructul a început să se micșoreze și nu este la fel de proaspăt dacă este uscat sau aspru.

De asemenea, ar trebui să observați mirosul atunci când îl tăiați. De exemplu, un pepene verde proaspăt ar trebui să miroasă ca un amestec de sărat și dulce, cu o notă de pepene galben și castravete.

Un pepene rău poate poseda un miros puternic, acru, atunci când este deschis. Acest miros este cauzat de etilena chimică care se găsește în fruct atunci când acesta se maturizează. Să presupunem că nivelurile de etilenă devin excesiv de ridicate.

În acest caz, substanța chimică declanșează o proteină de detectare a mirosului care se găsește în nasul nostru. Proteina de detectare a mirosului detectează orice substanță chimică și declanșează creierul pentru a iniția răspunsul.

Vezi și: Ce a găsit un bărbat într-un pepene pe care l-a cumpărat din Kaufland România. A mers și la ANPC

Un alt semn sunt petele maro sau verzi pe coaja de pepene

Dacă consumați un pepene verde copt nesănătos și acesta determină apariția unor pete verzi sau maro pe față. Aceste pete indică faptul că pepenele este rău și nu este sigur de consumat. Diferite cauze ar putea provoca aceste pete pe piele.

De cele mai multe ori, pot fi cauzate de o infecție. Pielea este infectată de bacterii, ceea ce duce la schimbarea culorii acesteia și la crearea unor pete groase. Sclerodermia este o boală de piele care afectează țesuturile conjunctive ale pielii și poate declanșa, de asemenea, aceste pete.

Dacă suferiți de aceste pete, este recomandat să solicitați asistență medicală pentru a le îndepărta și a opri apariția acestor pete. O altă posibilitate pentru apariția petelor este prezența unei infecții fungice.

Pepenele este printre cele mai căutate gustări de vară

De exemplu, tegumentul, tinea versicolor și candida pot provoca acest tip de decolorare a pielii. Să presupunem că suferiți de aceste tipuri de infecții. În acest caz, se recomandă administrarea de antibiotice orale sau topice pentru a le trata.

Alte cauze ale acestor pete ar putea fi un răspuns negativ la medicamente sau o accidentare sau probleme de sănătate. O zgârietură sau o tăietură ar putea duce la apariția acestor plasturi dacă rana a fost afectată de bacterii.

Cel mai eficient mod de a spune care este calitatea unui pepene verde este să vă uitați la suprafața exterioară a cochiliei pentru a găsi indicii de mucegai sau alte organisme fungice. Dacă găsiți vreunul dintre acestea, nu este o alegere bună pentru a fi consumat și trebuie luat imediat.

Miezul pepenului se poate strica

Nu este cel mai bun sentiment să cumperi un pepene din supermarket și să afli că pulpa se strică deja. Pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple, trebuie să vă asigurați că ați verificat data de valabilitate sugerată.

De asemenea, este posibil să examinați pepenele pentru a găsi indicii care să vă ajute să determinați dacă este sigur de consumat. Primul este că pielea și coaja trebuie să fie netede și fără imperfecțiuni sau semne de putrefacție.

În cazul în care pepenele pare umflat sau moale, ar putea indica putrezirea. Pe de altă parte, un pepene bun ar trebui să se simtă robust și solid pe coajă.

O altă modalitate de a determina gradul de maturitate și calitatea pepenelui este să îl zgâriați pe piele sau pe coajă. Dacă un pepene verde poate rupe sau zgâria unghia cu o singură atingere este probabil să fie slab și ar trebui aruncat.

Acum că am văzut care sunt semnele, ne îndreptăm atenți spre un alt punct, și anume ce se întâmplă dacă mănânci pepene stricat.

Află și: De ce să pui doi căței de usturoi peste pepenele din frigider deja început. Secretul verii 2023

Află ce se întâmplă dacă mănânci pepene stricat

Dacă achiziționați pepene verde, trebuie să vă asigurați că este în stare bună și că are un gust plăcut. Dacă nu aveți grijă, s-ar putea să rămâneți cu pepenele stricat, ceea ce vă poate cauza îmbolnăviri.

Poți observa mai mulți indicatori pentru a decide dacă pepenele pe care îl cumperi este sănătos. Există indicatori precum mirosul, culoarea și textura.

  • Culoare
  • Miros
  • Textură
  • Mucegai

Alte semne că pepenele este infectat cu putregai sunt petele de culoare închisă de pe coajă sau din interior. Aceste pete sunt cauzate de obicei de insecte care mănâncă pepenele. Prin urmare, ele nu sunt la fel de dăunătoare ca mucegaiul; nu trebuie să le aruncați.

Dacă nu sunteți sigur că pepenele a putrezit, tăiați-l și căutați carnea roșie sau roz închis. Dacă este maro închis, este probabil că este deteriorat și trebuie aruncat. Puteți încerca și gustul pepenelui. Un pepene putred va poseda o aromă neplăcută, uscată, lipsită de dulceață.

Cel mai bun moment pentru a cumpăra un pepene verde este între iulie și septembrie. Vremea din această perioadă este, în general, ideală pentru creșterea acestui fruct. Asta înseamnă că este mai probabil ca acesta să se maturizeze și să-și păstreze gustul și calitatea pentru o perioadă mai lungă de timp decât dacă îl cumpărați în afara sezonului.

De asemenea, este indicat să consumați pepenele roșu ca întreg, în loc să îl tăiați în bucăți. Acest lucru ajută la evitarea procesului de îmbătrânire și oxidare, care l-ar putea face să se strice. Pepenele roșu este un fruct sănătos și răcoritor care este o alegere excelentă pentru a vă bucura în timpul verii. Dar, consumul de pepene verde, care nu este bun, ar putea avea efecte negative.

  • Intoxicații alimentare: Consumul de pepene rău ar putea provoca intoxicații alimentare. Aceasta rezultă din bacteriile dăunătoare precum Salmonella, E. coli sau Listeria din interiorul fructului.
  • Deshidratare: Deshidratarea poate fi cauzată de pepenele rău, ceea ce poate fi periculos pentru orgnaism. În acest caz, este esențial să beți multe lichide și să solicitați asistență medicală dacă este necesar.
  • Infecție: Consumul de pepene rău poate provoca infecții, cum ar fi infecțiile tractului urinar, care pot fi periculoase. Semnele unei infecții a tractului urinar includ arsuri sau dureri în timpul urinării, urinare frecventă și urină urât mirositoare sau tulbure.

Vezi și: Câte felii de pepene roșu ai voie să mănânci zilnic, de fapt. Greșeala pe care o fac toți românii

Concluzie

Deși pepenele este un fruct care ne poate ajuta să ne răcorim pe timpul verii, trebuie să fim atenți la toate aceste semne și să ținem cont de recomandările medicilor, în cazul unor probleme. În rest, la cât mai mul pepene pe masă în aceastî vară.