Ce se întâmplă dacă mănânci 1 morcov, pe zi. Beneficiile geniale pe care niciun român nu le știe
Cheia unui stil de viață sănătos este alimentația. Din categoria produselor cu cele mai mari beneficii pentru organism nu pot lipsi morcovii. Știm deja că ajută vederea, dar lista efectelor pozitive este lungă! Iată ce se întâmplă dacă mănânci 1 morcov, pe zi.
Beneficii pe care puțini le-ar bănui! Ce se întâmplă dacă mânânci 1 morcov pe zi
Mulți ști deja despre legătura direct dintre sănătatea ochilor și vederii și consumul de morcovi. Aceștia sunt bogați într-un compus numit betacaroten, pe care organismul în transformă în vitamina A. Astfel, cei care mânăncă măcar 1 morcov pe zi au șanse mai mici să dezvolte nictalopie, o afecțiune ce reduce capacitatea ochiului de a vedea noaptea sau în condiții de luminozitate slabă.
Dar morcovii nu ne ajută doar să vedem mai bine pe întuneric. Au beneficii geniale atât pentru sănătate cât și pentru frumusețe.
Cât de sănătoși sunt, de fapt, morcovii?
Pe lângă betacaroten, morcovii au în compoziție și un procent important de apă – 86-95%. Consumul a 100 de grame de morcovi înseamnă, pentru organism, un aport de:
- 41 de calorii
- 9 grame de proteine
- 9,6 grame de carbohidrați
- 4,7 grame de zaharuri (sucroză și glucoză)
- 2,8 grame de fibre solubile și insolubile- Pectină, care are un rol important în organism, ajutând la scăderea glucozei din sânge prin încetinirea digestiei zahărului și a amidonului. Fibrele insolubile contribuie la prevenirea constipației prin stimularea mișcărilor intestinale regulate
- 0,2 grame de grăsimi
Morcovii sunt bogați și în nutrienți importanți precum: vitamina A, vitaminele B6, B7, vitamina K, potasiu, vitamina H (biotină) și antioxidanți. Dintre toate aceste substanțe, poate cele mai importante sunt carotenoizii – beta-carotenul, alfa-carotenulul, luteina – prin proprietățile lor antioxidante.
Ce beneficii au morcovii asupra sănătății inimii
Potrivit specialiștilor, dacă mânânci un morcov pe zi, poți reduce riscul apariției afecțiunilor inimii și a hipertensiunii. The American Heart Association recomandă dietele bogate în alimente cu potasiu, printre care se numără și morcovii. Potasiul reduce riscul de apariție a hipertensiunii prin capacitatea de a relaxa vasele de sânge.
La concluzii spectaculoase a ajuns și unul dintre cele mai ample studii cu privire la efectele fructelor și legumelor asupra sănătății. Potrivit cercetătorilor din Olanda, consumul regulat de morcovi și alte fructe și legume de culoare galbenă sau portocalie poate reduce apariția bolilor inimii.
Morcovul, alimentul recomandat în cazul persoanelor care suferă de diabet
Cu doar 41 de calorii pe suta de grame, morcovii sunt în topul alimentelor hipocalorice. Mai mult, fibrele din compozița lor încetinesc eliberarea zaharurilor sub formă de glucoză în sânge, ceea ce ajută la menținerea glicemiei în limite normale.
Specialiștii atrag însă atenția asupra faptului că persoanelor cu diabet nu le este recomandat consumul sucului de morcovi. Acesta are un nivel mai concentrat de zaharuri și un conținut mai mic de fibre ca urmare a procesului de stoarcere prin care este obținut.
Consumul regulat de morcovi protejează pielea împotriva razelor solare dăunătoare și ajută la obținerea unui bronz uniform
Datorită efectului de protecție pe care îl oferă pielii, un ingredient des întâlnit în cremele și uleuirile de plajă este extractul de morcov. Antioxidanții și vitamina A din compozița morcovilor asigură protecție împotriva efectelor nocive ale razelor UV. În plus, morcovii ajută la obținerea unui bronz uniform deoarece betacarotenul din compoziție stimulează producția de melanină, substanță responsabilă de pigmentarea pielii.