Ce se întâmplă dacă consumi des câte o lingură de bicarbonat de sodiu. Lumea credea contrariul până acum

de: Ana Chivu
17 10. 2020

Ce  se întâmplă în organismul tău dacă consumi periodic o lingură de bicarbonat de sodiu? Ce spun medicii și care sunt părerile celor care au făcut asta deja? Riscuri și beneficii.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă consumi periodic bicarbonat de sodiu?

Mediul online e asaltat de sute de articole despre beneficii ale bicarboantului de sodiu. Cu toate astea, nu este indicat de medici și este sugerat să fie folosit la prăjituri sau diverse blaturi. Specialiștii atrag atenția asupra acestuia și susțin că unul din beneficiile sale are efecte adverse care sunt ignorate de cei mai mulți. Despre bicarbonat s-au spus multe, mai cu seamă exagerându-se în privința bolilor de care te-ar putea scăpa ca prin minune. Vedeta ultimilor ani a intrat în studiul medicilor, acești precizând că era folosit mult pe vremea în care medicamentele erau preparate de farmacist, pe baza unei rețete precise. Atunci, acesta avea o largă întrebuințare. Cu toate astea, este indicat de mulți oameni atunci când vine vorba despre curățarea anumitor suprafețe sau în diverse rețete, mai cu seamă combinat cu praf de copt.

„Pe vremea când medicamentele erau preparate de farmacist, pe baza unei reţete precise, compusul avea o destul de largă întrebuinţare. Bicarbonatul a fost cunoscut dintotdeauna ca un excelent pansament gastric, datorită capacităţii sale de a neutraliza secreţiile acide din stomac. Având în vedere că este puternic alcalinizant, era folosit şi în dermatologie, una dintre cele mai frecvente utilizări fiind în tratarea micozelor bucale, prin gargară cu soluţie cuu bicarbonat, care schimba pH-ul gurii”, explică medicul internist Marius Călinici.

Bicarbonat de sodiu. Ce se întâmplă dacă consumi o lingură periodic?

Care sunt riscurile?

Cu toate astea,există studii specializate în care s-a observat că efectele folosirii sale treptate sunt considerate benefice. Cu toate astea, a fost înlocuit cu medicamente cu rol alcalinizant. Riscul cel mai mare vine în dreptul supradozei, mai cu seamă că de mulți este considerat aliment, nu medicament.

”Organismul uman are capacitatea de a se adapta atât la aciditate, cât şi la alcalinizare. Reacţia organismului de adaptare la alcalinizarea puternică este vasodilataţia cerebrală, care duce la edem cerebral, de aici putându-se ajunge, în unele cazuri, chiar la deces”, avertizează Călinici.