Chiar dacă, atunci când te duci la plajă, nu te-ai gândi pentru o secundă să bei apă de mare, există persoane care au încredere în presupusele beneficii ale consumului de apă de mare sterilizată și îmbuteliată în doze mici. Miturile au fost spulberate. Ce se întâmplă, de fapt, când consumi acest lichid.
Această practică nu este nouă, ci a început să devină populară la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Cel mai mare promotor al acestuia a fost fiziologul și naturalistul francez Rene Quinton.
Acesta a inventat „plasma lui Quinton”, o soluție de apă de mare filtrată care se presupune că ar putea trata numeroase boli și infecții, atât la copii, cât și la adulți, pe lângă întărirea sistemului imunitar.
Câțiva zeci de ani mai târziu, foarte multe studii au infirmat proprietățile aproape miraculoase ale acestui amestec, dar ipoteze neadevărate despre beneficiile consumului apei de mare au reușit să ajungă în vremurile noastre.
Cu alte cuvinte, încă există persoane care sunt convinse de faptul că este sănătos să bei apă de mare, crezând că prin acest proces, organismul uman s-ar purifica. De asemenea, oamenii de știință susțin că apa de mare nu prezintă beneficiul de a te face să pierzi în greutate, demontând un alt mit urban.
„Toate aceste beneficii posibile ale apei de mare sunt direct false, nu sunt dovedite științific.”, spune tehnologul alimentar Mario Sanchez, potrivit publicației La Vanguardia.
În ceea ce privește discuția despre controversatele cure de detox pe care oamenii le adoptă din ce în ce mai des, specialiștii susțin că acestea nu ar fi necesare:
„Conceptul de detoxifiere este deja greșit în sine, pentru că organismul nostru nu are toxine pe care trebuie să le elimine magic prin orice aliment. Funcția excretorie este deja îndeplinită de rinichii și ficatul nostru.
În cazul în care suferim cu adevărat de o problemă la rinichi sau la ficat care împiedică eliminarea corectă a toxinelor, nici aceste produse nu ne-ar ajuta”, adaugă Laura Girona, dietetician-nutriționist.
De asemenea, apa de mare conține multă sare și poate deveni un pericol pentru organismul uman, dacă este consumată în exces. Experții susțin că apa de mare, din cauza conținutului ridicat de sare, poate provoca deshidratare ușoară sau severă, care ar putea duce la anumite probleme de sănătate.