Ce se întâmpla dacă autoritățile nu relaxau restricțiile azi. Traian Berbeceanu a spus tot adevărul

Ce se întâmpla dacă autoritățile nu relaxau restricțiile azi. Traian Berbeceanu a spus tot adevărul
Ce se întâmpla dacă autoritățile nu relaxau restricțiile azi. Traian Berbeceanu a spus tot adevărul

Prefectul Bucureștiului, Traian Berbeceanu a declarat luni că decizia de relaxare a restricțiilor a fost luată ca urmare a unei Hotărâri de Guvern, semnată de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu.

Această precizare a venit în urma îndoielii venite din partea ministrului, privind cifrele oficiale care arată rata infectării în Capitală. Conform acestor cifre pragul de infectare este de sub trei cazuri la mia de locuitori. De asemenea, autoritățile riscau să fie date în judecată de patroni, dacă nu relaxau măsurile, a mai subliniat prefectul într-o declarație data la RFI.

Traian Berbeceanu: „Legislația obligă la relaxarea restricțiilor”

Prefectul Traian Berbeceanu susține că, legislația este cea care obliga la relaxarea restricțiilor în Capitală, deși situația evoluției pandemie creează îngrijorare în rândul autorităților.

 ”În realitate și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Chiar am discutat cu domnul ministru anterior zilei de vineri, când am fost nevoiți să convocăm ședința comitetului municipal, am împărtășit îngrijorarea domniei sale, dar i-am explicat în mod foarte clar și franc și categoric că noi ca structură administrativă, suntem obligați să punem în executare prevederile legale ale Hotărârii de Guvern, pe care, ce să vedeți, cu zece zile înainte a emis-o Guvernul, cu zece zile înainte de ședința noastră de Consiliu. Acea HG îl are printre co-autori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății. I-am explicat că pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, avem nevoie de un nou act normativ, iar Ministerul Sănătății putea să intervină din timp pentru modificarea condițiilor de relaxare a anumitor activități economice”.

Traian Berbeceanu mai susține că dacă s-ar fi continuat cu restricțiile, operatorii din HORECA ar fi putut contesta în instanță deciziile autorităților.

”Noi nu am avut opțiunea de a nu pune în aplicare prevederile aflate în vigoare îndacă s-ar fi continuat Anexa 3 din HG, pentru că în caz contrar, riscam ca operatorii din HORECA, știu eu, operatorii licențiați din domeniul jocurilor de noroc, chiar și organizatorii de spectacole, teatre puteau să ne acționeze în instanță, să ceară daune foarte mari și să câștige procesele în mod firesc, datorită reglementărilor legale la care am făcut referire, să le câștige în termene foarte scurte”.

Prefectul Berbeceanu: „Se analizează și posibilitatea modificărilor”

Prefectul a mai spsu că a avut o discuție u ministrul Sănătații în ce privește modificarea legislației, iar acum se analizează o posibilă modicicare legat de aspectul precizat mai sus.

”Chiar și în cursul zilei de ieri (duminică) am discutat cu domnul ministru, am reiterat aspectele respective și dumnealui a spus că la nivelul ministerului se analizează și posibilitatea modificărilor la care am făcut vorbire”, a declarat Traian Berbeceanu, prefectul Bucureștiului, conform sursei precizate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI