16 aug. 2022 | 12:13

Ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică

Utile
Ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică
Pentru a economisi un pic, unii proprietari aleg să schimbe benzina, trecând la una mai ieftină.

Benzina este o cheltuială de bază atunci când ai un autovehicul. Dar, creșterea prețului acesteia este o lovitură în finanțe pentru proprietarii de autoturisme. Sunt mulți cei care au de suferit de pe urma scumpirii tarifelor. Însă pentru a economisi un pic, unii proprietari aleg să schimbe benzina, trecând la una mai ieftină. Dar dacă ești preocupat de bunăstarea mașinii tale, astăzi îți vom spune ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică.

Ce reprezintă, de fapt, cifra octanică?

Deși sunt mulți șoferi, există totuși varianta ca nu toată lumea să știe exact ce este aceea o cifră octanică. Așa că, înainte de a afla ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică, vrobim puțin de această specificație a calității benzinei.

În ultimii ani, producătorii de automobile au cerut sau recomandat utilizarea benzinei premium. Acesta este un carburant cu cifră octanică ridicată. Acest combustibil este folosit pentru mai multe modele de vehicule.

De asemenea, a crescut și diferența de preț dintre benzină cu cifră octanică superioară și cea cu cifră octanică mai mică. Ca urmare, tot mai mulți oameni sunt curioși să afle ce este cifra octanică și ce înseamnă acele cifre de pe pompele de benzină.

Indicele de cifră octanică este o măsură a stabilității combustibilului. Aceste valori se bazează pe presiunea la care un combustibil va arde spontan (autoaprindere) într-un motor de testare.

Cifra octanică este, de fapt, media simplă a două metode diferite de evaluare a cifrei octanice, cifra octanică pentru motoare (MOR) și cifra octanică de cercetare (RON). Acestea diferă în principal prin specificul condițiilor de funcționare.

Cu cât cifra octanică este mai mare, cu atât combustibilul este mai stabil. Benzinăriile de vânzare cu amănuntul, în general, vând trei clase principale de benzină în funcție de cifra octanică:

  • Regular (cel mai mic combustibil cu cifra octanică – în general 87)
  • Midgrade (combustibilul cu cifra octanică medie – în general 89-90)
  • Premium (combustibilul cu cea mai mare cifră octanică – în general 91-94)

 

Unele companii au denumiri diferite pentru aceste grade de benzină, cum ar fi fără plumb, super sau super premium, dar toate se referă la cifra octanică.

Ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică?

În primul rând, trebuie să înțelegeți că cifra octanică necesară unui motor este direct asociată cu nivelul de compresie al acestuia. Acest aspect reprezintă raportul dintre volumul camerei de ardere și cel al cilindrului, plus suma volumului camerei în sine.

Deci, pe scurt, cifra octanică necesară motorului este direct asociată cu nivelul de compresie al acestuia. Cu alte cuvinte, nu toate vehiculele ar fi afectate dacă ați trece de la benzină premium la benzină cu cifră octanică mai mică.

Cele care ar fi afectate sunt motoarele cu cilindrii mari sau cele echipate cu turbocompresoare. Acestea au nevoie de o ardere lină și benzina premium le oferă acest beneficiu pentru buna lor funcționare.

Dacă se adaugă benzină cu cifră octanică mai mică la această clasă de vehicule, combustibilul va începe să explodeze atunci când pistonul se ridică fără să fi mers până la capăt. Specialiștii spun că va reprezenta un efort inutil pentru pistoane și va ajunge să slăbească piesele și articulațiile. Asta se traduce printr-o pierdere de putere a motorului și o deranjantă sonoritate.

La întrebarea „Cum să știu de ce benzină are nevoie mașina mea?”, răspunsul îl găsiți în manualul vehiculului. Cu siguranță acolo veți găsi recomandarea producătorului. Dacă nu aveți manualul, multe mașini au o etichetă pe interiorul capacului rezervorului de combustibil care vă va spune ce combustibil este necesar.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Ce faci dacă te prinde viscolul. Mulți șoferi greșesc
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro