Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2021. Ministerul Finanțelor a făcut anunțul momentului
Ministerul Finanțelor a făcut un anunț mult așteptat pentru români. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță pentru anul ce urmează? Situația dată i-a intrigat pe românii care nu s-au putut bucura pe deplin de reducerile pentru anul curent.
Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță pentru 2021? Anunțul Ministerului Finanțelor
În urma discuțiilor referitoare la voucherele de vacanță oferite de către stat angajaților s-a decis că acestea vor fi acordate și în 2021. Anul curent nu a fost deloc unul favorabil pentru cei care s-ar fi putut bucura de astfel de reduceri, din cauza crizei sanitare. Pandemia de coronavirus a interzis tuturor celor din domeniul HORECA să-și mai folosească afacerile la aceeași capacitate ca până acum pentru o bună perioadă chiar deloc.
Ministerul Finanțelor Publice a anunțat în urmă cu puțin timp faptul că în anul 2021 vor fi din nou oferite angajaților, dar diferența este că de data aceasta vor fi emise strict în format electronic, cu scopul de a menține industria de restaurante care a fost afectată din plin de criza sanitară. Valoarea voucherelor de vacanță care urmează să fie emise pentru anul viitor pentru cei angajați din domeniul public va fi de 1.450 de lei.
Voucherele sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice de cazare și masă, dar și recuperare a capacității de muncă și pot fi folosite pentru a putea acoperi în întregime cheltuielile unei vacanțe, dar și de acoperirea parțială pe cât posibil a ei. Dacă vorbim despre o vacanță ma scumpă, aceasta va fi acoperită și din bugetul personal.
- Detaliu: reducerile se folosesc doar pentru serviciile turistice din România și cele care au decis să participe în programul în care s-a implicat și statul.
Nota de fundamentare
„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021 (…) va sprijini industria ospitalităţii puternic afectată de efectele pandemiei Covid-19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”
Detalii
„Cum pot fi folosite voucherele de vacanță?
Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Există 3 emitenți, Cheque Dejeuner, Sodexo și Edenred. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.
Pot fi vândute?
NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.
Sunt diferențe de preț între pachetul plătit cu vouchere și cel plătit cash?
Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.
Sunt impozitate?
Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.
Expiră?
Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII.
Ce anume pot cumpăra cu voucherele de vacanță?
Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear”(Sursa: turism.gov.ro)