Guvernul Orban a prevăzut în planul de redresare economică vouchere pentru 400.000 de elevi în valoare de aproximativ 360 de lei bucata. Banii ar urma să fie acordați ca o măsură socială.
Actualul Guvern stipulează în planul de redresare economică că elevi, ca și măsură socială, vor primi vouchere în valoare de 360 de lei. Voucherele ar urma să ajungă la 400000 de elevi, potrivit documentului redresării economice, redactat de Guvernul Orban. Voucherele pentru elevi sunt prevăzute la capitolul măsuri de protecție socială.
”Vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici sau cu venituri sub venitul minim garantat aflați în risc de sărăcie severă, pentru achiziționarea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte. Beneficiari: 400.000 copii. Buget alocat: 30 mil. euro”, se arată în planul de redresare economică a României, prezentat miercuri de premierul României, Ludovic Orban.
La cursul de schimb din prezentactual, suma pentru un singur voucher ar fi de aproximativ 75 de euro, adică 363.17 lei. În plus, Guvernul Orban a prevăzut în planul de redresare economic și măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de Educație.
Soluția voucherelor pentru 400000 de elevi a fost prezentată de Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în contextul discuțiilor despre dublarea alocațiilor pentru copii. Părinţii folosesc alocaţiile copiilor şi pentru alte cheltuieli decât cele pentru creşterea copiilor, iar uneori se mai joacă şi la păcănele, spunea ministrul pe data de 19 februarie a acestui an.
Prima măsură de acest gen a fost propusă anul trecut, în 2019, în vară, când atât ministerul Finanțelor cât și ministerul Educației au anunțat că programul „Merg la școală”, prin care erau oferite tuturor elevilor vouchere de 250 de lei pentru cumpărarea de rechizite, cărți, manuale și echipament sportiv, nu se mai face pentru că nu fusese implementat la timp pentru a fi gata în 2020. , Viorica Dăncilă, premierul României de la acea vreme, a explicat că Guvernul nu mai vrea să facă acest program pentru că: „nu trebuie să le dăm tuturor (n.r. rechizite), ci copiilor din familiile defavorizate”.