Ce se întâmplă cu visele tale pe măsură ce dormi. Cercetători sunt și ei uluiți

Ce se întâmplă cu visele tale pe măsură ce dormi. Cercetători sunt și ei uluiți
Studiul constată că visele tale sunt mai complexe, în funcție de stadiul de somn în care te afli

Calitatea și complexitatea viselor par să se schimbe odată cu etapele noastre de somn, potrivit unei noi analize. Înainte obișnuiam să credem că visele au avut loc doar în timpul somnului cu mișcare rapidă a ochilor. Cercetări mai recente arată că oamenii își amintesc uneori visele. Chiar și atunci când sunt treziți din etape non-REM ale somnului. Testele au fost făcute pe visarea REM și cea non-REM.

Vise REM și non-REM, mult mai complexe decât ne-am imagina

Indiferent dacă aceste două tipuri de vise sunt inerent diferite este ceva ce neurologii încă mai încearcă să afle. Când pacienții sunt treziți în timpul somnului REM, cercetările arată că, de obicei, își pot aminti vise elaborate. Sunt vii și emoționale, de genul unei povești. În contrast, cei treziți în timpul etapelor non-REM își amintesc visele mai puțin, iar visele în sine tind să fie mai mult gândite.

Acestea sunt constatări importante, dar se bazează și pe rapoarte subiective. Visele normale sunt adesea descrise în mai multe cuvinte, de exemplu, dar atunci când lungimea descrierii este controlată, diferențele de elaborare dispar sau sunt foarte diminuate.

Cercetătorii din Brazilia au dezvoltat acum un instrument de analiză de mare viteză care poate lua aceste rapoarte calitative și le poate afișa într-o formă de grafic mai obiectivă, ținând cont de prejudecăți atât pentru lungime, cât și pentru limbă.

”Știm că visele REM sunt mai lungi și seamănă mai mult cu filmele. Automatizarea procesului de analiză, așa cum am făcut în studiu, a făcut posibilă prima măsurare cantitativă a acestei diferențe structurale.”, spune neurologul Sidarta Ribeiro de la Universitatea din São Paulo in Brazilia.

Studiile măsoară cantitatea de vise

Stidul s-a făcut, comparativ cu metodele tradiționale. Acestea din urmă se bazează pe analiza semnificației cuvintelor. Noua analiză non-semantică a graficului s-a putut concentra pe tonul general al celor spuse.

Ce se întâmplă cu visele tale pe măsură ce dormi. Cercetători sunt și ei uluiți
Vise REM și non-REM, mult mai complexe decât ne-am imagina

Studiul a fost concentrat pe 133 de rapoarte de vise colectate anterior de la 20 de participanți. Aceștia au fost treziți în diferite etape ale visării. Astfel cercetătorii au graficat cuvintele, înlocuindu-le cu noduri pe un grafic. Noul instrument a descoperit că rapoartele de vise normale erau mult mai complexe și mai pline de informații conectate comparativ cu visele din timpul somnului non-REM. Și acest lucru a fost adevărat, indiferent de durata raportului.

”Acesta este primul studiu care folosește teoria graficelor. Arăta că rapoartele de vis normal au mai multă legătură structurală decât rapoartele de vis non-REM. Nu pentru a deprecia relevanța metodelor tradiționale, dar aceste rezultate sunt importante deoarece arată că metodele de calcul pot fi aplicate studiilor de visare”, spune neurologul Joshua Martin de la Universitatea Humboldt din Berlin.

În timp ce somnul non-REM este suspectat că are o anumită funcție de restaurare, încă nu suntem prea siguri de ce există somnul normal. Dacă visarea în această etapă este cu adevărat de altă calitate, așa cum sugerează această nouă cercetare, atunci visarea normală și cea non-REM ar putea fi conduse de mecanisme distincte care ar putea juca roluri diferite în biologia noastră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI