Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare a medicilor. Decizia de azi e finală

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare a medicilor. Decizia de azi e finală
Vârsta de pendionare medici: decizie finală

Noutăți în privința vârstei de pensionare din dreptul medicilor. Decizia finală a fost luată azi. Ce se întâmplă cu doctorii români și care este vârsta la care se vor putea retrage din activitate?

Care este vârsta de pensionare a medicilor: decizie finală

Sanitas a venit cu detalii în privința vârstei de pensionare a medicilor după discuțiile cu Ministerul Sănătății. Reprezentanții Federației au anunțat în cursul zilei de miercuri, 18 august, detalii după discuția avută în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Sănătății.

În urma întrunirii s-a decis că medicii se pot pensiona la vârsta general valabilă, iar depășirea ei este mai degrabă o opțiune personală. Concret, s-a modificat Legea 95/2006. Sindicaliștii au mai subliniat și că depășirea vârstei de pensionare este o opțiune personală.

Prin urmare, medicii își pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege – până la împlinirea a 67 de ani (indiferent de sex). Specialiștii trebuie să depună o cererea pentru continuarea activității după anii precizați. Documentul trebuie depus cu cel puțin trei luni înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

„Prin excepţie (…), medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea, după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de CMR, prin colegiile judeţene ale medicilor sau al municipiului Bucureşti, pe baza certificatului de sănătate”
Federația Sanitar din România (Sursa: facebook.com)

O comisie stabilește prelungirea

Necesitatea prelungirii activității urmează să fie stabilită de către o comisie organizată la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București ce va fi alcătuită din:

– un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti;
– un reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti;
– un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor sau al municipiului Bucureşti.

Modificări Articolul 391

„În cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege, la propunerea unităţii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite, până la ocuparea posturilor prin concurs.

Medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege, până la împlinirea vârstei de 67 de ani, indiferent de sex, cu aprobarea managerului.

Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI