11 mart. 2021 | 18:27

Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România. Anunțul oficial după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea

Știri generale
Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România. Anunțul oficial după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea
Ce se intampla cu vaccinul AstraZeneca in Romania

Un lot de vaccin AstraZeneca, utilizat în alte țări este suspectat că a determinat la mai multe persoane apariția unor cheaguri persoane. Valeriu Gheorghiță a anunțat că țara noastră nu a primit doze din acel lot de vaccin împotriva noului coronavirus.

Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România

„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potenţial legat de apariţia unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariţia unor cheaguri de sânge. Agenţia Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri şi a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce priveşte relaţia de cauzalitate”, a spus Valeriu Gheorghiţă, la Antena3.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că, până la data de 9 martie, la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului s-au raportat 22 de astfel de cazuri din cca 3 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca.

„Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune şi care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 ţări europene. Aş menţiona că România nu a primit doze din acest lot”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

El a spus că din datele avute „aproximativ nouă ţări europene au decis să suspende vaccinarea” cu AstraZeneca, însă nu se ştie dacă este suspendată integral ori numai aceea făcută cu doze din lotul acela.

Ce a spus Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiţă a declarat că în România nu s-au raportat „efecte adverse importante”.

„Sunt peste 200.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca. În România nu au fost raportate efecte adverse deosebite legate de acest tip de vaccin. Au fost, într-adevăr, raportate mai frecvent reacţii adverse, dar ele sunt cele anticipate, cunoscute, respectiv cele locale la locul de administrare şi cele generale, care constau în durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare sau articulare, care persistă, într-adevăr, pe o perioadă mai îndelungată de timp, de circa una-două-trei zile medie, şi care se ameliorează sub tratamentul obişnuit cu antitermic şi antiinflamator”, a mai spus şeful campaniei de vaccinare anti-Cov.

Valeriu Gheorghiță a mai declarat că reacţiile au fost „mai resimţite la persoanele tinere, comparativ cu persoanele cu vârstă de peste 60-65 de ani, care au o rată mai scăzută a acestor reacţii adverse şi acest lucru denotă, de fapt, reactivitatea organismului tânăr, care reacţionează destul de prompt în cazul vaccinurilor în general, mai ales în cazul unui vaccin bazat pe vector viral, care e mult mai reactogen”.

”Agenția Europenă a Medicamentului analizează toate cazurile raportate la nivel european”

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat când anume va fi luată o decizie cu privire la o eventuală suspendare a vaccinrării. Acesta a spus că Agenţia Europeană a Medicamentului analizează azi această situaţie.

”Această decizie poate fi luată oricând, cât mai repede, după ce noi vom fi înștiințați de motivul deciziei statelor europene. Ne interesează să știm care a fost motivul, ținând cont că în momentul de față țările care au suspendat vaccinarea fac parte din cele care au recepționat doze din lotul asupra căruia planează această suspiciune de legătură cu acele evenimente tromobotice. Agenția Europenă a Medicamentului analizează în momentul de față toate cazurile raportate la nivel european și în scurt timp va face o precizare așa cum este și firesc, ca această decizie să fie recomandată de EMA, cea care a autorizat, de altfel, punerea pe piață a acestui vaccin”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro