Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră pentru milioane de români Ce s-ar putea întâmpla cu serul AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră pentru milioane de români Ce s-ar putea întâmpla cu serul AstraZeneca
Valeriu Gheorghiță, despr eposibile schimbări ale vaccinării

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a anunțat în cursul serii de duminică schimbările care ar putea avea loc în procesul de vaccinare. Potrivit medicului Gheorghiță, vaccinul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca ar putea fi administrat și persoanelor care depășesc vârsta de 55 de ani.

Câte vaccinuri va primi România în luna martie

După o lungă așteptare pentru programarea la vaccinare, cetățenii români mai trebuie să mai aibă încă puțină răbdare. Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că în luna martie, România va primi 2,6 milioane de doze de vaccin, dintre care, 1, 2 milioane vor fi distribuite de compania AstraZeneca.

Până în prezent, persoanele care se pot vaccina cu serul de la AstraZeneca trebuie să aibă vârsta maximă de 55 de ani. Din păcate, aceste criterii au făcut ca un număr semnificativ de vaccinuri să rămână nefolosit, în timp ce serurile de la Moderna și Pfizer sunt rezervate în totalitate până la data de 17 aprilie.

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că le-a solicitat comisiilor competente din Sănătate să reevalueze criterul de vârstă pentru vaccinul produs de AstraZeneca.

„Pentru dozele de Pfizer și Moderna sunt deja rezervate toate locuri disponibile până în data de 17 aprilie. Dozele sunt deja alocate. Urmează să deschidem noi centre de vaccinare și noi locuri pentru vaccinarea cu dozele AstraZeneca.

Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani”, a spus medicul.

Ce categorie nouă de persoane vor putea face vaccinul de la AstraZeneca

Dacă solicitările îi sunt acceptate, coordonatorul campaniei de vaccinare susține că acest vaccin ar putea fi utilizat fie fără interdicție de vârstă maximă, fie de către persoanele cu vârsta de până la 65 de ani. Potrivit ultimelor studii, specialistul subliniază că vaccinul s-a dovedit a fi extrem de eficient, astfel că a fost redusă cu 94% dezvoltarea formelor grave sau a internărilor.

“Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei.
În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiță la Punctul de întâlnire, la Antena3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI