Cum toată lumea îşi îndreaptă acum atenţia spre imunizarea pentru coronavirus, coordonatorul campaniei a explicat ce se întâmplă cu vaccinarea în România, pe 4 ianuarie. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul zilei.
În România, imunizarea pentru COVID-19 a cadrelor medicale din linina întâi cu lupta împotriva coronavirusului a început pe data de 27 decembrie, până acum 13.242 de persoane fiind injectate cu serul Pfizer – BioNTech.
De curând, Valeriu Gheorghiţă a explicat ce se întâmplă cu vaccinarea, pe 4 ianuarie. Coordonatorul campaniei de vaccinare a făcut anunțul zilei. Cel puţin 20.000 de oameni vor fi injectaţi pe zi în cele 370 de centre.
“Ne creează posibilitatea cât se poate de reală ca, din a doua jumătate a lunii ianuarie, să începem vaccinarea pentru etapa a doua din Strategia de vaccinare. Este vorba despre persoanele din căminele rezidenţiale, din centre medico-sociale.
Trebuie menţionat că astăzi avem 13.200 de persoane vaccinate. Incă un lucru foarte important – activitatea de vaccinare a fost începută într-un număr relativ mic de centre de vaccinare.
Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste zile, începând cu acele 10 centre medicale de linie 1”, a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, Valeriu Gheorghiţă.
Astfel, de luni, 4 ianuarie, se va putea imuniza în peste 90% dintre centrele de vaccinare destinate personalului medical.
“De luni, 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical. Asta ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare.
Vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt, cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie, mare parte din personalul medico-social. Din 4-5-6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi”, a mai spus acesta.
În ultimele 24 de ore, 1.586 de români au fost injectaţi, conform datelor puse la dispoziţie de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Din totalul de 13.242 de imunizaţi, 27 de persoane au avut reacţii adverse, comune şi minore, ceea ce reprezintă un procent de doar 0,2%.
Astfel, patru cadre medicale au avut reacţii locale cu durere la locul injectării, iar 23 – reacţii generale. Printre acestea se număra febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie, au anunţat cei din cadrul Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Până astăzi, 3 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 637.395 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 571.333 de pacienți au fost declarați vindecați.