Ce se întâmplă cu vaccinarea AstraZeneca în România. Decizia de ultimă oră

de: Năstase Mirabela
15 03. 2021

Luni seară, autoritățile au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva noului coronavirus, care au fost autorizate în momentul de față la nivel european.

Ce se întâmplă cu vaccinarea AstraZeneca în România

Astfel, țara noastră o să continute vaccinarea cu serul AstraZeneca.

„În urma analizării rapoartelor de reacţii adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte ţări, a evenimentelor raportate la nivel internaţional, dar şi a recomandărilor autorităţii de reglementare de la nivel european, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european”, a spus Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

CNCAV a mai transmis că aşteaptă decizia Agenţiei Europene a Medicamentului, ce se va reuni joi într-o sesiune extraordinară pentru a analiza situaţia vaccinului produs de AstraZeneca.

„Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) şi emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 şi deces depăşesc riscul apariţiei de reacţii adverse”, se arată comunicatul CNCAV.

Ce a transmis CNCAV

„Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi, fără să depăşească frecvenţa raportată în populaţia generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze şi pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experţii de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relaţie de cauzalitate între administrarea vaccinului şi aceste evenimente”, a mai spus CNCAV.

Conform autorităţilor, vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru a învinge pandemia de coronavirus, iar vaccinurile care sunt utilizate în România sunt autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care este cel mai riguros for decizional, ce reuneşte experţi la nivel european.

„Recomandăm raportarea oricărei reacţii adverse suspectate atât de către profesionişti cât şi de către pacienţi. CNCAV asigură populaţia de transparenţă completă şi responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informaţiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil şi sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, a mai arătat CNCAV.