Cadre medicale, internate după vaccinarea cu AstraZeneca. Ce au dezvoltat în sânge

Cadre medicale, internate după vaccinarea cu AstraZeneca. Ce au dezvoltat în sânge
Cadre medicale, internate după vaccinarea cu AstraZeneca: ce au dezvoltat în sânge

După un lanț nesfârșit de controverse la nivel european, grupul AstraZeneca a anunțat astăzi că va reduce livrarea vaccinului său împotriva COVID-19 în Uniunea Europenă. Compania invocă restricții la export, în condițiile în care numai în România au fost imunizați deja 70.000 de oameni din dozele considerate suspecte acum. Autoritățile au retras din centrele din țara noastră lotul controversat de doze AstraZeneca, dar comunicarea mai marilor i-a făcut pe oamenii programați la vaccinare cu acest ser să fie de două ori mai precauți. De prevenție nu mai e loc pentru cele trei cadre medicale cărora le-a fost administrat serul, internate acum în spital cu cheaguri de sânge.

Trei cadre medicale vaccinate cu AstraZeneca au fost internate în spital cu cheaguri de sânge

Toate cele trei persoane internate în spital au sub 50 de ani. Ele au suferit hemoragii și au dezvoltat cheaguri de sânge. Agenția Europeană pentru Medicamente investighează cele trei situații.

”Nu știm dacă aceste cazuri sunt legate de vaccin”, a declarat Sigurd Hortemo, medic senior la Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

„Au simptome foarte neobișnuite: sângerări, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite din sânge”, a explicat Steinar Madsen, director medical al instituției.

OMS e ”pentru” folosirea serului în continuare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că nu există vreun motiv pentru care să nu fie utilizat în continuare vaccinul de la AstraZeneca. Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS, susține că nu există dovezi care să ateste faptul că leacul poate duce la apariția unor cheaguri de sânge.

„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, „nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a spus Harris într-o informare de presă, la sediul din Geneva al organizației.

10 țări din UE au sistat imunizarea cu AstraZeneca

10 țări Europene au oprit temporar vaccinarea cu AstraZeneca, până la noi precizări legate de reacții adverse, în special cazurile de tromboemolism, care au apărut în țări precum Italia, Austria și Danemarca. Astăzi, compania AstraZeneca a anunțat printr-un comunicat că va reduce numărul livrărilor.

„AstraZeneca anunță cu regret o scădere a livrărilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, în pofida efortului său neobosit de a accelera aprovizionarea. Din nefericire, restricții ale exporturilor vor reduce licrările în primul trimestru și cel mai probabil în al doilea”, a anunțat compania.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI