În plină pandemie de COVID-19, multe persoane își pun întrebarea dacă vor mai putea merge în concediu în această vara. Începutul anului 2020 pare să fie compromis, având în vedere că restricțiile de circulație se prelungesc de la lună la lună, iar numărul cazurilor de persoane infectate crește accelerat. Răspunsul cu privire la posibilitatea unei vacanțe a fost anunțat cu puțin timp în urmă de către Ursula von der Leyen.
Tot ce le-a mai rămas românilor este să spere la o evadare din această izolare, aparent fără de sfârșit. Temperaturile ridicate și renașterea naturii ne plimbă cu gândul de la simpla ieșire într-un parc, la o vacanță exotică petrecută pe cele mai frumoase plaje din Europa. Toate aceste dorințe sunt pentru moment imposibil de împlinit.
În cursul serii de duminică, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, i-a sfătuit pe cetățenii europeni să nu plănuiască nicio vacanță pentru această vară. Motivul menționat de aceasta este imposibilitatea estimării unui final de epidemie, cât și lipsa certitudinii unei călătorii în condiții de siguranță.
“Recomand să aşteptaţi înainte de a vă face planuri. Nimeni nu poate face acum pronosticuri fiabile pentru iulie şi august”, a declarat Ursula von der Leyen, într-un interviu publicat în ediţia duminicală a cotidianului german Bild, potrivit digi24.
Agenția EFE a reamintit faptul că guvernul german a adoptat o hotărâre potrivit căreia, persoanele care au apucat să achite o vacanță vor primi în schimb un voucher, și nu bani. Aceste decizii au fost luate pentru a proteja sectorul turistic care se află la un pas de insolvență.
Ursula von der Leyen și-a manifestat public dezacordul cu privire la aceste măsuri impuse, ea susținând că această variantă ar trebui să fie prioritară, nu obligatorie.
Aceeași soartă pare să o aibă și românii care au plătit către agențiile de turism banii pentru vacanțele din vară. De curând, președintele Agenției Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade a explicat că în acest moment este aproape imposibilă returnarea banilor de vacanțe.
„E foarte greu de crezut că agențiile pot returna acum banii plătiți pe pachetele vândute. Și va explic și de ce. În primul rând, cele mai multe n-au încasat prețul pachetului, ci doar un avans. Și acel avans l-au dat deja către parteneri: companii aeriene, hoteluri și așa mai departe, din țară și străînătate. Și-au oprit, să spunem, un 5%.
Acum ar trebui să recupereze banii. Și se încearcă acest lucru. Dar mai multe companii aeriene deja anunță că vor să reprogrameze, nu să plătească.
Iar hotelurile nu doar că nu au că prioritate să retunreze agențiilor banii pe sejururile anulate, dar unele nici măcar nu mai au acei bani. Și-au renovat camerele și și-au făcut diverse stocuri din avansurile de la agenții, în așteptarea turiștilor. De unde să iei banii, dacă ei deja s-au dus în circuit?„, a precizat acesta pentru Ziare.com.