04 sept. 2020 | 20:03

Ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile după moarte. Explicația prin prisma religiei românilor

Știri generale
Ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile după moarte. Explicația prin prisma religiei românilor
Ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile după moarte. Explicația prin prisma religiei românilor

Credința ortodoxă spune că la 40 de zile de la moartea unui om, sufletul ajunge în fața lui Dumnezeu pentru judecata particulară. Însă până în acel moment, sufletul are parte și de mai multe experiențe.

Ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile după moarte

De altfel, marii duhovnici au predicat sau au vorbit adesea despre ce anume se întâmplă cu sufletul omului după ce moare. Astfel, credința spune că trupul se întoarce în pământul din ”care este făcut”. Prin urmare, el trece prin două judecăți, și anume, cea particulară, la 40 de zile după moarte, și cea universală, la sfârșitul lumii.

Părintele Ilie Cleopa, duhovicul de la mănăstria Sihăstria, spune ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile de la moartea omului. Potrivit acestuia, până să ajungă în fața lui Dumnezeu, pentru a fi judecat particular, sufletul are parte de o serie de experiențe:

„În ziua întâi, când moare omul, sufletul lui stă acolo unde a ieşit din trup, şi dacă trupul este acolo, îl ţine îngerul de la botez lângă trup timp de 24 de ceasuri. Să zicem că trupul e pe o laiţă sau în sicriu, sau pe catafalc, sau pe o masă. Îngerul nostru de la botez, care este ajutătorul nostru până la moarte, ne păzeşte şi stă o zi şi o noapte lângă trup”, a spus părintele Cleopa, potrivit adevărul.ro.

Ce se întâmplă cu sufletul până la cea de-a patruzecea zi

În a de-a doua zi, sufletul are parte de o retrospectivă a a tuturor locurilor prin care a umblat omul acela.

„În această zi, îngerul păzitor duce sufletul pe unde a umblat toată viaţa, chiar dacă ar fi înconjurat el globul pământesc de o mie de ori. Sufletul merge ca gândul şi ca fulgerul”,  a mai adaugat preotul.

A treia zi după moarte este despre vămile văzduhului. Aici sufletul începe să urce către cer trecând prin 24 de vămi.

„În ziua aceasta i se dau sufletului încă şase îngeri, care cu cel de la Botez sunt şapte, şi îşi începe călătoria spre cer, că are de trecut vămile văzduhului. La ele suntem cercetaţi de cele mai mari căpetenii ale iadului pentru toate faptele, toate cuvintele şi toate gândurile. Deci, în ziua a treia, după ce a trecut vămile, însoţit de cei şapte îngeri, sufletul ajunge la Prea Sfântul Dumnezeu, la Scaunul Prea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi”, a mai explicat părintele Ilie Cleopa.

Apoi, urmează şase zile pe care sufletul le petrece în rai, văzându-i frumusețea. Dar în ziua a noua, sufletul vine din nou în faţa lui Dumnezeu, iar acesta este trimis în iad pentru 30 de zile.

„Şi merge prin iad cu iuţeala fulgerului şi nu mai pridideşte să vadă atâtea munci şi atâtea chinuri cu care se muncesc sute de popoare care n-au cunoscut pe Dumnezeu şi mii şi milioane de creştini care, deşi L-au cunoscut, L-au supărat şi n-au făcut voia Lui. Şi când trece prin iad, i se dau sufletului un fel de îngeri, care sunt un fel de gardă a lui Dumnezeu, numiţi zapcii. Şi îngerul de la botez merge cu el neîncetat”, a descris părintele călătoria sufletului în iad.

Apoi, în cea de-a 40-a zi de la moarte, sufletul este adus de îngeri iar în faţa lui Dumnezeu pentru această judecată particulară, constând în judecarea faptelor personale. „Şi atunci se face judecata particulară a sufletului, adică judecata prin care rânduieşte Dumnezeu unde va sta sufletul până la judecata universală, sau la bine, sau la rău”, a conchis Ilie Cleopa pentru sursa citată.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro