Ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile după moarte. Explicația prin prisma religiei românilor

Ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile după moarte. Explicația prin prisma religiei românilor
Ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile după moarte. Explicația prin prisma religiei românilor

Credința ortodoxă spune că la 40 de zile de la moartea unui om, sufletul ajunge în fața lui Dumnezeu pentru judecata particulară. Însă până în acel moment, sufletul are parte și de mai multe experiențe.

Ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile după moarte

De altfel, marii duhovnici au predicat sau au vorbit adesea despre ce anume se întâmplă cu sufletul omului după ce moare. Astfel, credința spune că trupul se întoarce în pământul din ”care este făcut”. Prin urmare, el trece prin două judecăți, și anume, cea particulară, la 40 de zile după moarte, și cea universală, la sfârșitul lumii.

Părintele Ilie Cleopa, duhovicul de la mănăstria Sihăstria, spune ce se întâmplă cu sufletul în primele 40 de zile de la moartea omului. Potrivit acestuia, până să ajungă în fața lui Dumnezeu, pentru a fi judecat particular, sufletul are parte de o serie de experiențe:

„În ziua întâi, când moare omul, sufletul lui stă acolo unde a ieşit din trup, şi dacă trupul este acolo, îl ţine îngerul de la botez lângă trup timp de 24 de ceasuri. Să zicem că trupul e pe o laiţă sau în sicriu, sau pe catafalc, sau pe o masă. Îngerul nostru de la botez, care este ajutătorul nostru până la moarte, ne păzeşte şi stă o zi şi o noapte lângă trup”, a spus părintele Cleopa, potrivit adevărul.ro.

Ce se întâmplă cu sufletul până la cea de-a patruzecea zi

În a de-a doua zi, sufletul are parte de o retrospectivă a a tuturor locurilor prin care a umblat omul acela.

„În această zi, îngerul păzitor duce sufletul pe unde a umblat toată viaţa, chiar dacă ar fi înconjurat el globul pământesc de o mie de ori. Sufletul merge ca gândul şi ca fulgerul”,  a mai adaugat preotul.

A treia zi după moarte este despre vămile văzduhului. Aici sufletul începe să urce către cer trecând prin 24 de vămi.

„În ziua aceasta i se dau sufletului încă şase îngeri, care cu cel de la Botez sunt şapte, şi îşi începe călătoria spre cer, că are de trecut vămile văzduhului. La ele suntem cercetaţi de cele mai mari căpetenii ale iadului pentru toate faptele, toate cuvintele şi toate gândurile. Deci, în ziua a treia, după ce a trecut vămile, însoţit de cei şapte îngeri, sufletul ajunge la Prea Sfântul Dumnezeu, la Scaunul Prea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi”, a mai explicat părintele Ilie Cleopa.

Apoi, urmează şase zile pe care sufletul le petrece în rai, văzându-i frumusețea. Dar în ziua a noua, sufletul vine din nou în faţa lui Dumnezeu, iar acesta este trimis în iad pentru 30 de zile.

„Şi merge prin iad cu iuţeala fulgerului şi nu mai pridideşte să vadă atâtea munci şi atâtea chinuri cu care se muncesc sute de popoare care n-au cunoscut pe Dumnezeu şi mii şi milioane de creştini care, deşi L-au cunoscut, L-au supărat şi n-au făcut voia Lui. Şi când trece prin iad, i se dau sufletului un fel de îngeri, care sunt un fel de gardă a lui Dumnezeu, numiţi zapcii. Şi îngerul de la botez merge cu el neîncetat”, a descris părintele călătoria sufletului în iad.

Apoi, în cea de-a 40-a zi de la moarte, sufletul este adus de îngeri iar în faţa lui Dumnezeu pentru această judecată particulară, constând în judecarea faptelor personale. „Şi atunci se face judecata particulară a sufletului, adică judecata prin care rânduieşte Dumnezeu unde va sta sufletul până la judecata universală, sau la bine, sau la rău”, a conchis Ilie Cleopa pentru sursa citată.