Mulți români stau cu emoții până vor afla decizia cu privire la vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Imunizați cu prima doză, mii de pacienți nu știu ce va urma în cazul lor, dacă va fi aprobată suspendarea acestui vaccin. Medicul Valeriu Gheorghiță a adus lămuriri în legătură cu acest subiect, în cursul serii de miercuri.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a dezvăluit că cea mai bună soluție pentru înlocuirea serului de la AstraZeneca ar fi cel de la Johnson&Johnson, pe care România îl va primi în curând. În cazul în care nu se dorește acest lucru, cetățenii mai pot opta pentru Pfizer sau Moderna, însă, cu mențiunea că ultimele două seruri sunt produse pe baza tehnologiei ARN mesager, diferită de cea pe bază de vector viral, existent în cazul AstraZeneca și Johnson&Johnson.
„Sunt două opțiuni: fie vaccinarea cu Johnson care este același tip de vaccin, cu vector viral, fie vaccinarea cu vaccin pe bză de ARN mesager Pfizer sau Moderna. Întrebarea este dacă este suficientă o singură doză sau trebuie făcută o schemă completă în condițiile în care vorbim de Pfizer sau Moderna. Dacă vorbim de Johnson este suficientă o doză”, a spus Valeriu Gheorghiță, miercuri seară, la AlephNews.
Acesta a mai specificat și faptul că în urma unui test de anticorpi se va putea identifica dacă pacientul are suficientă imunitate sau dacă este nevoie de o schemă completă de vaccinare.
În urmă cu o zi, coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat de ce România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca, deși în multe țări a fost suspendată. Medicul Valeriu Gheorghiță a menționat că aceasta a fost o decizie extrem de grea, însă continuarea vaccinării a cântărit mai mult în beneficiul cetățenilor, având în vedere că ne aflăm în fața valului trei al pandemiei.
„A fost poate cea mai dificilă decizie. Cea mai ușoară decizie ar fi fost cea în care să spunem stop. Trebuie să punem însă în balanță beneficiile vaccinării. Suntem în pandemie, mii de oameni sunt zilnic infectați, ajung în spitale, unii la terapie intensivă, iar unii mor.
Trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat clar că beneficiile depășesc riscurile. Datele care au stat la baza deciziei noastre sunt cele care au luat în calcul fundamentul științific.Suntem conștienți că presiunea și semnalul la nivel european sunt foarte puternice.
Deciziile de până acum au fost de maximă precauție. Față de ultima noastră decizie prin care am decis suspendarea temporară a lotului ABV2856 nu au apărut elemente noi care să schimbe decizia de la acel moment, așa că am decis să continuăm vaccinarea cu AstraZeneca”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.