Ce se întâmplă cu românii care se vor vaccina, de fapt. Ce beneficiu vor avea

Ce se întâmplă cu românii care se vor vaccina, de fapt. Ce beneficiu vor avea
Ce se întâmplă cu românii care se vor vaccina, de fapt. Ce beneficiu vor avea

18 ianuarie este data în care începe a doua etapă de vaccinare anti-COVID. Într-un interviu la televiziune, doctorul Valeriu Gheorghiță a numit categoriile de oameni care vor fi imunizați în această etapă. Adriana Pistol: „Persoanele vaccinate nu vor mai fi carantinate”.

Libertate garantată pentru românii care se vor vaccina anti-COVID

A doua fază a procesului de vaccinare începe în data de 15 ianuarie, când se vor face înscrierile, urmând ca în 18 ianuarie să se facă administrarea serului. Pentru această acțiune sunt puse la dispoziție 750 de centre, cu aproape 1200 de puncte de vaccinare și cu o capacitate de peste 100.000 de persoane pe zi.

Înscrierile pentru etapa a doua de vaccinare se pot face atât prin intermediul medicilor de familie, cât și prin intermediul unei linii call-center, la nivel național – 021 414 44 25 – ori online.

Oamenii care se vor vaccina sunt: beneficiarii din centrele sociale, persoanele care suferă de boli precum diabetul zaharat, obezitate, boli cardiovasculare, afecțiuni cardiovasculare cronice, afecțiuni renale, oncologice sau pulmonare, dar și persoanele care suferă de sindromul down. De asemenea, pe listă se regăsesc și cei care suferă de afecțiuni hepatice, boli autoimune și alte condiții imunodepresive, HIV, SIDA.

Vor intra în această etapă și persoanele care derulează activități esențiale pentru buna funcționare a infrastructurii critice, anume personalul din domeniul apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească și personalul din economie.

Adriana Pistol: „Se vor mai relaxa unele tipuri de măsuri”

După ce acest lucru se va fi terminat, Adriana Pistol, director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, spune că măsurile se vor mai relaxa.

„E logic că o persoană vaccinată și sănătoasă imunologic nu avem de ce să o mai carantinăm. Se vor mai relaxa unele tipuri de măsuri”, a declarat oficialul.

În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19, anume BioNTech Pfizer și cel dezvoltat de Moderna. În țara noastră, campania de imunizare a început în 27 decembrie, în rândul personalului medical, cu vaccinul de la Pfizer. Curând ar urma să ajungă în România și prima tranșă a serului companiei Moderna. Este vorba despre aproape 15.000 de doze, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI