Ce se întâmplă cu rezultatul referendumului pe Justiție din 26 mai. Cum va anula Iohannis modificările PSD
Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în care a spus ce se întâmplă cu rezultatul referendumului pe Justiție, din 26 mai. Președintele a luat o decizie pentru a respecta votul românilor și este hotărât în această privință să invite partidele să facă anumite schimbări.
Miercuri, 5 mai, la o săptămână și jumătate de la referendum și alegerile europarlamentare, Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă în care a declarat că invită toate partidele politice din România să semneze un acord național prin care să fie de acord cu anularea tuturor modificărilor contestate aduse de PSD, ALDE și UDMR legilației din Justiție.
Klaus Iohannis a explicat ce se întâmplă cu rezultatul referendumului pentru Justiție
Cu alte cuvinte, decizia președintelui înseamnă o luare de poziție în ceea ce privește votul „Da” de la referendum, în sensul că acele întrebări n-au fost adresate degeaba, ci urmează să fie puse în practică. Adică, se va interzice amnistia și grațierea pentru fapte de corupție, precum și interzicerea ordonanțelor de urgență pentru justiție.
„Rezultatul numărării voturilor arată că la referendum au venit aproape 8 milioane de români, dinc are aproximativ 6,5 milioane de voturi au fost clar DA la ambele întrebări. […] Trebuie creată legislația care efectiv interzice amnistia și grațierea pentru corupție și legislație care interzice OUG în justiție. De asemenea, extinderea dreptului de a contesta constituționalitatea referendumului. Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene promovtă în campanie de PSD și ALDE, sancționate drastic de electorat.” Klaus Iohannis
De asemenea, în cadrul discursului, președintele nu a uitat să „taxeze” iar modul prost în care s-a gestionat, din nou, procesul de votare din diaspora. Iohannis cere ca astfel de incidente neconstituționale să nu se mai repete, mai ales că în toamnă urmează alte alegeri, cele prezidențiale.
„În consecință, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consulătrile, am decis să invit partidele să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau un pact politic pentru România europeană. Acordul conține următoarele: transpunerea în legislație a răspunsurilor de la referendum, dar și transpunerea în legislație a măsurilor necesare integrității în funcțiile publice, modificarea legislației din justiție în deplin acord cu avizul Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV […]”, a mai spus Iohannis referitor la rezultatul referendumului pentru Justiție.