Ce se întâmplă cu rețelele 5G în lume. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Anul 2019 trebuia să aducă în prim-plan frecvențele destinate tehnologiei de comunicații de generația a cincea. Ce se întâmplă acum cu rețelele 5G și care sunt scenariile specialiștilor?
Ce se întâmplă cu rețelele 5G în lume?
Stardardele 5G trebuiau deja să facă parte din viața oamenilor, nu doar ca promisiune sau experiment. Cu toate astea, venirea lor se mai face încă puțin așteptată. Acestea își fac rapid cale în lume după frecvențele de telecomunicații 2G, de la începutul anilor 1990, după 3G, în jurul noului mileniu și după apariția 4G din anul 2010. Ei bine, generația a cincea aduce nu numai telefoane și computere rapide, ci și vor lega automobil, navale și utilaje agricole la internet. Rețeaua a început să fie lansată în numeroase zone din lume – din Asia și Europa, America, Japonia, China, Coreea de Sud, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Spania, Germania, etc.
În România, pentru a putea adopta aceeași tehnologie este nevoie de prioritizarea ei, lucru care nu se întâmplă din cauza faptului că nu are loc în planurile de dezvoltare economică. Licitația trebuia încheiată până pe data de 31 octombrie, iar utilizarea ei pe cât posibil până la 1 ianuarie 2020, conform calendarului anunțat de către Autoritatea Națională. Din păcate, guvernul a ratat ocazia. „Îmi doresc ca România să fie în prima treime a ţărilor care lansează 5G”, adăugând în acelaşi timp: „trebuie să fim oarecum atenţi să nu dăm cu capul de toate pragurile şi să vedem cu ce s-a greşit în alte ţări”, în primăvară, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale de la acea dată, Alexandru Petrescu.
România s-a exclus singură
Motivele invocate de autoritățile noastre au fost:
-lipsa setului de instrumente în privința cerințelor de securitate a rețelelor
-necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României și Statelor Unite ale Americii
-necesitatea ca viitorul guvern care întocmește bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestiora
- „În aceste condiţii, conducerea ANCOM consideră că organizarea licitaţiei în totală transparenţă şi predictibilitate nu este posibilă”, anunța Autoritatea