Invazia Rusiei asupra Ucrainei a venit cu creșteri de prețuri imense la diferite alimente, combustibil și utilități. Având în vedere acest lucru, Guvernul României a decis ca niciun preț nu va mai fi modificat fără să fie indicat cel vechi.
În cursul zilei de miercuri, Guvernul a decis ca Orice notificare de reducere a preţului unui produs va indica în mod clar preţul aplicat anterior de comerciant. potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
„Orice notificare de reducere a preţului va indica în mod clar preţul aplicat anterior de comerciant, iar din preţul anterior se va face referire la cel mai scăzut preţ practicat de comerciantul respectiv în ultimele 30 de zile dinaintea aplicării reducerii de preţ”, a precizat acesta într-o conferință de presă care a avut loc la Palatul Victoria.
Dan Cărbunaru a adăugat, spunând că în acest mod se vor face clarificări, mai ales în cazul produselor care se pot deteriora rapid sau în cazul diverselor campanii de reduceri.
„Au fost foarte multe discuţii în legătură cu modul în care sunt aplicate în diverse campanii de reduceri aceste modalităţi de atragere a clienţilor şi de a stimula vânzările. (…) În cazul bunurilor care se pot deteriora sau perima rapid, în speţă, în primul rând, ne gândim la alimente, preţul anterior va reprezenta cel mai scăzut preţ pe care comerciantul respectiv l-a practicat în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.
Pentru produsele prezente pe piaţă mai puţin de 30 de zile, preţul anterior va reprezenta cel mai mic preţ practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piaţă înainte de a fi aplicat reducerea de preţ.
În plus, dacă reducerea de preţ e majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, atunci preţul anterior va fi considerat preţul fără reducere înainte de a fi aplicată prima reducere de preţ”, a menţionat Cărbunaru.
Citește și: Cum poți da mai puțini bani pe mâncare. Asta e tot ce trebuie să faci
Zahărul, unul dintre alimentele care nu lipsește niciodată din bucătăria românilor, va suferi scumpiri în viitorul apropiat. India este cel mai mare producător de zahăr din lume și al doilea exportator din lume, după Brazilia.
Guvernul indian a decis limitarea exporturilor de zahăr la 10 milioane de tone pentru sezonul de comercializare care va avea loc în luna septembrie, pentru a ține prețurile sub control.
Potrivit datelor guvernamentale, India a exportat 7 milioane de tone de îndulcitor către diferite țări, în perioada precedentă de 12 luni. În anul de comercializare octombrie 2021 – septembrie 2022, fabricile de zahăr din India au semnat până în momentul de față contracte pentru exporturi de circa 9 milioane de tone.