Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor și caselor? Specialiștii sunt alarmați de ultimele vești

de: Stan Nicu
22 04. 2020

Piaţa imobiliară ar putea fi unul dintre cele mai afectate segmente economice de pandemia de coronavirus. În America se înregistrează deja cea mai abruptă scădere a puterii de cumpărare.

Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor și caselor? Specialiștii sunt alarmați de ultimele vești

Piața imobiliară va fi grav afectată de epidemia de coronavirus care face ravagii în toată lumea, avertizează specialistii în afaceri imobiliare de la FoxBusiness. În SUA, se înregistreaza cea mai abruptă scădere a puterii de cumpărare. Aici, sectorul imobiliar a fost afectat în proporție de 8.5% într-o singură lună.

Astfel, efectul COVID-19 asupra pieţei imobiliare ar putea fi resimţit şi în anii următori, pentru că vor avea loc schimbări semnificative asupra modului de viață, apreciază specialiștii din cadrul JLL.

Schimbarea stilului de viață din cauza COVID-19 va afecta piața imobiliară

Aceştia mai arată că serviciul la dis­tanţă, deglobalizarea lanţurilor de aprovizionare, cumpărăturile online, iniţiativele de sustenabilitate şi integrare a tehnologiei ar putea fi schimbate fundamental de această criză sanitară globală.

Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor și caselor? Specialiștii sunt alarmați de ultimele vești. stiri-neamt.ro

Focarul COVID-19 are un impact semnificativ asupra economiei globale. În acest moment, toată lumea este de acord că acesta va fi un şoc puternic pentru economie în prima jumătate a anului 2020, urmat de o revenire în lunile ce vor veni. În acelaşi timp, cu cât focarul creşte şi persistă o perioadă mai mare de timp, cu atât şansele unui impact de mai lungă durată asupra economiei globale şi, prin extensie, asupra pieţelor imobiliare sunt mai mari„, arată raportul „COVID-19: Real Estate Implications”, făcut de JLL.

Ce ar putea ajuta la o revenire a prețurilor apartamentelor și caselor

În general, din punct  de vedere investiţional, sectorul imobiliar rămâne într-o poziţie favorabilă, beneficiind de capital semnificativ înainte de criya sanitară, mai arată specialiștii. „Aceşti factori ar trebui să contribuie la o conservare a valorii activelor imobiliare şi ar putea ajuta la o revenire rapidă a pieţei.

Însă, investitorii vor redeveni precauţi, având în vedere nivelul de incertitudine, şi îşi vor îndrepta atenţia, probabil, către activele care le oferă venituri mai stabile (birouri şi multihousing) sau celor de genul data center. De asemenea, aceştia vor examina mai atent a activele precum hoteluri, retail şi spaţii de birouri flexibil (co-working)„, mai arată raportul JLL.