Când se va termina epidemia de coronavirus? Răspunsul BBC

Când se va termina epidemia de coronavirus? Răspunsul BBC
China relaxează măsurile de izolare

Lumea pare că stă în loc. Câte o mașină apare aievea pe stradă, trecerile de pietoni sunt lipsite de forfotă, parcurile sunt goale și mohorâte, iar oamenilor li se cere să nu iasă din case. Toate din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Chiar dacă lucrurile sunt întristătoare, sănătatea înainte de toate!

Când se va termina criza coronavirusului?

Ne confruntăm cu o bloală fără precedent, care face ravagii la nivel global. Totuși, întrebarea rămâne: când se va termina și ne vom relua viețile, întorcându-ne la normalitate? Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că speră ca Marea Britanie să depășească această perioadă critică în următoarele 12 săptămâni.

Chiar dacă, în următoarele trei luni, Numărul cazurilor de persoane infectate cu COVID-19 se împuținează, vom fi încă departe de sfârșitul crizei. Va trece mult timp până când valul și efectele lui devastatoare vor dispărea, poate chiar ani, spun experții.

Devine din ce în ce mai evident faptul că închiderea forțată a unor mari părți din societate nu este o rezolvare pe termen lung, dar soluțiile vin greu.

„Avem o mare problemă în a ști cum să ieșim din situația asta”, a declarat Mark Woolhouse, profesor de boli infecțioase și epidemii de la Universitatea din Edinburgh. Și nu vorbim aici doar despre Regatul Unit. Nicio țară nu are strategii de ieșire din criza care a lovit lumea.

Să fie vaccinul soluțuia?

Vaccinul ar putea oferi imunitate și certitudinea că oamenii nu se vor îmbolnăvi la contactul cu virusul. Dacă aproximativ 60 la sută din populație ar fi imunizată, apariția unei epidemii ar fi, practic, imposibilă. Conceptul este cunoscut sub numele de imunitate de masă.

Vaccinul, la o distanță de 12-18 luni
Vaccinul, la o distanță de 12-18 luni

Primul vaccin experimental a fost testat zilele acestea în SUA, după ce oamenilor de știință li s-a dat permisiunea de a încălca regulile potrivit cărora vaccinul ar trebui încercat prima dată pe animale.

Cercetările în scopul de a descoperi un vaccin care să ne protejeze de noul coronavirus se desfășoară cu o viteză fără precedent, dar nu există nicio siguranță că acesta va funcționa și va oferi imunitate colectivă.

Dacă toate lucrurile merg bine, un „vaccin soluție” este, cel mai probabil, la o distanță de 12-18 luni. Și la cum se prezintă chiar astăzi situația, omenirea nu are atât de mult timp să aștepte.