Ce se întâmplă cu prețul gazelor în Europa, în ciuda războiului Rusia – Ucraina

de: Emanuela Pană
25 02. 2022

După ce joi, 24 februarie, prețurile de referință la gaze naturale au ajus la un nivel record în Europa, lucrurile iau o altă întorsătură vineri, pe măsură ce livrările ruseşti către „Bătrânul Continent“ s-au majorat, iar sancţiunile anunţate de SUA împotriva Moscovei au omis sectorul energiei. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.

Ce se întâmplă cu prețul gazelor în Europa

Vineri, prețurile de referință la gaze naturale în Europa au început să scadă, după ce joi, 24 februaire, când Rusia a invadat Ucraina, au atins valori record. Astăzi, pe măsură ce livrările rusești s-au majorat către continent, iar sancțiunile SUA împotriva Moscovei au omis sectorul energiei, prețul la gaze a scăzut.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale s-au depreciat vineri cu până la 21%, după patru zile consecutive în care s-au înregistrat creșteri. Joi, când armata rusă a declanșat războiul la ucraineni, preţurile de referinţă au crescut cu peste 60%, cel mai mare avans de după anul 2005, pe fondul incertitudinilor cu privire la modul în care vor fi afectate livrările din Rusia, cel mai important furnizor de gaze al Europei, de conflictul din Ucraina.

Ieri, exporturile de gaze ruseşti prin Ucraina au crescut cu aproape 38%, iar potrivit datelor operatorului de reţea din Ucraina, acestea ar urma să crească cu 24% în cursul zilei de astăzi.

Citește și: LIVE TEXT. A doua zi de teroare în Europa după ce Rusia a reluat bombardarea Ucrainei. Mai multe explozii puternice s-au auzit în Kiev. Bilanțul deceselor războiului

Sancțiunile SUA au ocolit sectorul energiei

Tranzitul gazelor prin Ucraina se derulează în mod normal, reiterează grupul rus Gazprom.

„Credem că riscul diminuării livrărilor de gaze ruseşti sub angajamentele contractuale este unul limitat dacă nu va exista o escaladare semnificativă a crizei“, declară analiştii de la JPMorgan Chased & Co.,Vincent Ayral şi Javier Garrido.

După cum aminteam și mai sus, sancțiunile SUA au ocolit sectorul energiei. Astfel, vineri dimineață, în jurul orei 8.31 A.M., la Bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 18%, până la 110 euro pentru un Megawat-oră.

Pe fondul invaziei ruse în Ucraina, livrările de gaze sunt în creștere. Recent, ministrul ucrainean de Externe a anunţat că trupele ruseşti se apropie de capitala Kiev, în vreme ce SUA şi Marea Britanie au anunţat noi sancţiuni menite să afecteze economic țara lui Putin.

Cu toate acestea, administrația Biden a luat decizia de a nu sancţiona sectorul energetic rusesc, un oficial american afirmând că Washingtonul este reticent la ideea de a perturba un sector „în care Rusia are o importanţă sistemică în economia globală“.

„Nu vom face nimic care să provoace o perturbare a livrărilor de energie deoarece revenirea economiei mondiale este încă în derulare“, a spus Daleep Singh, consilierul adjunct pentru securitate naţională.