Ce se întâmplă cu prețul carburanților din România în luna octombrie. Anunț important

Romania, pe al doilea loc din UE la cel mai mic pret la carburanti

Anunț important despre ce se întâmplă cu prețul carburanților din Româniaîn luna octombrie. În țara noastră se regăsește cel de-al doilea cel mai mic preţ la carburanți din UE, după vecina Bulgaria, relevă ultimele date ale Oil Bulletin, o publicaţie a Comisiei Europene.

România, pe locul doi la cel mai mic preț la benzină și motorină. Unde se regăsesc cei mai scump carburanți

România se regăsește pe locul doi la cel mai mic preț la benzină și motorină din Uniunea Europeană, informează Oil Bulletin, publicație a CE, scrie agerpres.ro. Cel mai mic preț din UE la carbunarnți se regăsește la vecinii bulgari, potrivit aceleiași publicații a Comisiei Europene.

Astfel, începând cu data de 19 octombrie, benzina costă în România 0,934 euro pe litru în medie, în timp prețul mediu al benzinei e în Uniunea Europeană este de 1,265 euro pentru un litru.

Bulgaria are cele mai mici preturi din UE la carburanti
Bulgaria are cele mai mici preturi din UE la carburanti

Bulgaria are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană la benzină și motorină

Pe de altă parte, Bulgaria are cel mai mic preţ la benzină, respectiv 0,897 euro pentru un litru, în timp ce benzina cea mai scumpă se găseşte în Danemarca și costă 1,458 euro, în Italia-1,389 euro, în timp ce suedezii plătesc 1,362 euro pe litrul de benzină.

Situaţia este comparabilă şi în ceea ce priveşte motorina. Astfel, în România, carburantul diesel costă 0,906 euro litrul, faţă de media europeană, unde este de 1,105 euro per litru.

Unde se regăsește cea mai scumpă benzină din Uniunea Europeană

În plus, bulgarii plătesc cel mai puţin pentru litrul de motorină din toată Uniunea Europeană, respectiv 0,866 euro, în timp ce ţările cele mai scumpe sunt Suedia, unde litrul de motorină costă 1,341 euro, Belgia, unde locuitoriiplătesc 1,269 euro pentru fiecare litru de motorină, precum și Italia. În italia cei care au mașini pe motorină trebuie să scoată din buzunar 1,260 de euro pentru fiecare litru de motorină.

Potrivit publicației care a realizat informarea, Oil Bulletin, publicației a Comisiei Europene, preţurile anunțate la cele două tipuri de carburant sunt analizate și luate din benzinării, adică au toate taxele incluse în preț.

Care sunt cele mai mari lanțuri de benzinării de la noi din țară

Potrivit Oil Bulletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea țării noastre este Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri.

De asemenea, în țara noastră, cele mai mari lanţuri de benzinării sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom. Astfel, preţurile prezentate reprezintă media ponderată calculată în fiecare săptămână pe baza cotei de piaţă a fiecărui furnizor de date pentru fiecare tip de carburant.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI