Ce se întâmplă cu pensiile din România de la 1 ianuarie 2023. Anunţul făcut de ministrul Muncii
Ce se întâmplă cu pensiile din România de la 1 ianuarie 2023? „Uite pensia, nu e pensia!”, cam așa s-au tot jucat guvernanții în aceste zile. Scandalul iscat de promisiunile recente ale ministrului Budăi, pare-se că are totuși o rezolvare. Conform acestuia, am aflat ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie 2023. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Muncii Marius Budăi.
Marius Budăi a confirmat ce se întâmplă cu pensiile din România de la 1 ianuarie 2023
După câteva săptămâni de scandal, polemici și promisiuni, în cele din urmă Marius Budăi a explicat ce se întâmplă cu pensiile din România de la 1 ianuarie 2023.
Conform declarațiilor sale, începând cu anul viitor pensiile se vor majora, dar nu așa cum se propunea inițial. Majorarea pensiilor va fi doar de 10%, iar la negocierile din coaliție PSD a cerut acest procent, cu condiția să fie aplicat imediat.
„Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide (n.r. – cu ce procent vor fi majorate pensiile) și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată.
Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească. Decizia de la 1 ianuarie e luată.
În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar (n.r. – ca procentul de majorare să fie comunicat) chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlamenent la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat Marius Budăi, pentru România TV.
„Ca să am de unde plăti pensiile, trebuie să măresc fondul de salarii, nu bugetul”
Majorarea pensiilor, măcar cu 10%, depinde totuși, așa cum explică economistul Ilie Șerbănescu, de fondul de salarii. Din păcate, spun economiștii, este unul extrem de mic.
Economistul Șerbănescu explică care sunt de fapt pârghiile prin care se pot face majorările. Conform acestuia, indiferent de ce procent ar fi vorba, „pensiile se dau din salarii. Sunt finanțate din salarii. Ca să am de unde plăti pensiile, trebuie să măresc fondul de salarii, nu bugetul – asta e altă discuție.”
Rămâne de văzut dacă la 1 ianuarie 2023 se vor face aceste majorări, dar mai întâi va trebui văzută rectificarea bugetară, și dacă vor fi banii necesari pentru aceste 10%.
Rectificarea va veni în decembrie și începutul lunii ianuarie 2023. Deci, în concluzie, chiar dacă se adoptă, banii vor intra de-abia din februarie în conturile pensionarilor.