Ce se întâmplă cu pașapoartele covid-19. Informații de ultimă oră despre certificatul de vaccinare
Ideea de a implementa pașapoartele covid-19 a ajuns pe masa liderilor Uniunii Europene, joi, într-o ședință a Consiliului European. Iată cine susține crearea unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus, cu valabilitate pentru călătorii în toate statele membre UE, și cine este împotrivă.
Ce se întâmplă cu pașapoartele covid-19
În primul rând, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut, încă de pe 12 ianuarie, să fie creat un astfel de document. Existența unui certificat de vaccinare anti-covid-19 ar putea ajuta relansarea călătoriilor între statele membre ale Uniunii Europene, ce au fost grav afectate de pandemia de coronavirus.
Premierul Greciei nu este singurul care ar vrea să existe astfel de certificate de vaccinare. Joi, ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a spus că ţara sa insistă pe lângă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică și Uniunea Europeană pentru a fi creat unui asemenea document.
Cine este pentru certificat de vaccinare anti-covid-19
Ideea de a fi creat un certificat de vaccinare anti-covid-19 care să fie ”recunoscut reciproc” este susținută de Comisia Europeană. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a făcut acest anunț, vineri, 15 ianuarie, într-un interviu acordat presei portugheze.
De asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este de părere că ar putea fi implementat la un moment dat un ”pașaport de vaccinare anti-covid-19”. Totuși, el a precizat că deocamdată nu este cazul.
Cine se opune unui pașaport de vaccinare anti-covid-19
Pe de altă parte, în cealaltă tabără se află Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Reprezentanții acesteia resping ideea de a fi creat un pașaport de vaccinare anti-covid-19 drept o condiție de a avea acces în unele țări europene.
Se pare că discuțiile la nivelul Uniunii Europene se vor concentra pe ideea implementării unui certificat european de vaccinare anti-covid-19, care să fie recunoscut de toate țările membre și să ofere o bază de date cu privire la persoanele imunizate. Este posibilă varianta în care acest document va înlocui testul Covid-19 ce este cerut la intrarea în unele state.
Klaus Iohannis, despre impunerea unui certificat de vaccinare
Recent, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că nu susține impunerea la nivelul Uniunii Europene a unui certificat de vaccinare în baza căruia persoanele imunizate împotriva noului coronavirus să poată călători.
”Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis.