04 nov. 2020 | 15:32

Ce se întâmplă cu oamenii care au ochii albaștri. Pericolul neștiut de care trebuie să se ferească

Știri generale
Ce se întâmplă cu oamenii care au ochii albaștri. Pericolul neștiut de care trebuie să se ferească
Oamenii cu ochi albaștri au un strămoș comun

Un stdiu recent spune că persoanele cu ochii albaștri au strămoș comun. Oamenii de știință au spus că inițial ființele umane au ochi căprui sau ochi negri. S-a produs o mutație genetică a genei OCA2 care este implicată în producerea de melanină. Această mutație „a dezactivat” capacitatea de a produce ochi căprui sau ochi negri.

Oamenii cu ochii albaștri, eroare genetică

Potrivit unui nou studiu al Departamentului de Medicină Celulară și Moleculară de la Universitatea din Copenhaga, „persoanele cu ochii albaștri au un strămoș unic și comun”.

O echipă de oameni de știință a descoperit o mutație genetică care provoacă ochi albaștri la ființe umane. Această mutație a fost începută între 6.000 și 10.000 de ani în urmă și până la acel moment nu au existat ochi albaștri.

Inițial ființele umane au avut ochi căprui sau ochi negri. Mutația genetică s-a produs la gena OCA2 care este implicată în producerea de melanină, spun specialiștii. Melanina oferă culoare neagră pielii, părului și ochilor. Mutația literalmente „a dezactivat” capacitatea de a produce ochi căprui sau ochi negri.

Pentru persoanele care sunt afectate de această mutație, conținutul de melanină va fi foarte scăzută în corp.

Ochii albaștri predispuși la cancer

persoanele cu ochii albaștri au un strămoș unic și comun”.

S-a făcut studiu experimental realizat de acești oameni de știință în ADN din mitocondriile femeilor din Iordania, Danemarca și Turcia.

Astfel s-a descoperit că, în general, în mai multe generații, segmente de ADN ancestral sunt amestecate, astfel încât indivizii să aibă secvențe variate. Dar unele segmente nu au fost remaniate și le-a numit haplotipuri.

Dacă un grup de indivizi împărtășește haplotipuri lungi, aceasta înseamnă că secvența a apărut relativ recent la strămoșii noștri umani.

Sunt mai sensibili la lumină

Științific, ochii de culoare mai deschisă sunt mai sensibili la luminile strălucitoare și la soare. Explicațiile științifice spună un iris de culoare mai deschisă permite mai multă lumină să treacă în retina ochiului.

Ochii de culoare mai deschisă, cum ar fi albastru sau verde deschis, și le lipsesc un pigment numit melanină sau au mult mai puțin decât la un ochi maro mai închis sau căprui.

De fapt, cantitatea de melanină din ochi determină culoarea acestuia. Cu cât mai multă melanină, cu atât culoarea ochilor este mai închisă, cu atât este mai mică melanina, cu atât culoarea ochilor este mai deschisă.

După cum arată această diagramă, culoarea ochilor unei persoane este cauzată direct de cantitatea de pigment, melanina, care este prezentă în ochi.

La ochii de culoare mai deschisă, cu mai puțin pigment, lumina poate trece mai ușor prin iris.

Odată cu prezența melaninei vine un fel de filtru protector care acționează pentru a reflecta lumina din ochi. Acest filtru permite ochiului să fie mai puțin deranjat de o lumină mai puternică. Ochii de culoare mai deschisă au mai puțină protecție împotriva soarelui. Acești ochi prezintă un risc mai mare de cancer ocular.

Se sugerează ca persoanele cu ochi ușori să poarte ochelari de soare des, cu protecție împotriva razelor UV. Deși nu s-a dovedit că persoanele cu ochii albaștri sau verzi sau gri care au cancer la ochi l-au dezvoltat ca rezultat direct al expunerii la raze UV, există o legătură puternică sau o corelație.

Deoarece persoanele cu ochi de culoare mai deschisă au mai puțin pigment, au mai multe zone ale ochiului expuse la soare și raze UV ​​periculoase.

Există mai puține bariere între ochii mai ușori și forțele din natură care pot afecta negativ ochiul expus sau descoperit.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Cea mai așteptată lansare pe Netflix. Fanii sunt în al 9-lea cer
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro