Ce se întâmplă cu mesajele RO-Alert. Raed Arafat a anunțat schimbarea: „Oamenii trebuie să afle”

de: Ștefan R. Apostol
09 08. 2024

În urmă cu 7 ani, printr-o OUG aveau să fie implementate sistemel de mesaje Ro-Alert pe teritoriul României. Mesajele sunt trimise prin intermediul ISU către toți românii, în funcție de necesitatea informării populației. În cursul acestei zile, șeful DSU, Raed Arafat a explicat ce se întâmplă cu mesajele RO-Alert, fiind vorba de o schimbare importantă.

Raed Arafat a explicat ce se întâmplă cu mesajele RO-Alert

De mai bine de 4 ani, prin intermediul Serviciului de Telecomunicații Speciale, românii primesc pe terminalele mobile mesaje RO-Alert cu privire la diferite situații.

De la fenomene meteo severe, la situații de criză, precum dispariția unor persoane, sau alte situații critice, toate sunt trimise sub forma unor informări direct pe telefoanele mobile ale românilor.

Sistemul este operat prin intermediul ISU și Miniterul Afacerilor Interne cu suport tehnic din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale. Dar, conform lui Raed Arafat, lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

„Pe Ro-Alert avem o strategie şi chiar recent am avut o şedinţă de lucru cu STS, care răspund de partea RO-ALERT, de a dezvolta sistemul astfel încât să putem include mai multe terminale, nu numai că vine alerta pe telefon şi vine pe mai multe terminale, intră direct pe televizor, intră direct pe e-mail, pe SMS, la cei care sunt înscrişi, astfel încât să ne asigurăm că cea mai mare parte din populaţie a aflat de o situaţie care poate să le pună viaţa în pericol”, a precizat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Șeful DSU recunoaște că există deficiențe în continuare

Pe de altă parte, aceste sisteme de avertizare încă mai au probleme, mai ales când vine vorba despre acele avertizări, catalogate ca fiin avertizări timpurii.

În conferința de presă de astăzi, întrebat de aceste situații, Raed Arafat a recunoscut existanța deficiențor, explicând, de fapt, ce este sistemul de avertizare timpurie:

„Avertizarea timpurie nu este neapărat alertarea populaţiei. Avertizarea timpurie înseamnă senzori pentru inundaţii, senzori pentru cutremur, senzori pentru diferite categorii de situaţii care pot să apară şi care declanşează după asta alertarea populaţiei. Într-adevăr, încă mai este de lucru pe această linie.”, a mai declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Sunt sisteme care necesită dezvoltare continuă”

În contextul dezvoltării de noi tehnologii de avertizare, implementate la nivel european, mai spune Raed Arafat, costurile pentru un sistem eficient sunt extrem de mari.

Dar, cu toate aceste cheltuieli, a nivel local toți factorii au fost implicați, inclusiv prin intermediul Ministerului Mediului, mai ales în situațiile critice de potențiale inundații:

„Ministerul Mediului este implicat autorităţile locale şi judeţene sunt implicate, sunt zone în care au instalat sisteme moderne de avertizare timpurie pentru partea e inundaţii în mod deosebit, sunt alte zone care încă mai au de lucrat pe această linie.

Din păcate, sistemele de avertizare, dacă includem şi sistemele de alertare a populaţiei, sunt sisteme costisitoare, sunt sisteme care necesită dezvoltare continuă şi trebuie să ai o strategie în acest sens”, a mai explicat şeful DSU.

Deși nu a fost furnizată o dată concretă de la care mejsaele RO-Alert vor fi trimise inclusiv pe televizoare, sau prin intermediul e-mail-urilor, șeful DSU este optimist în ceea ce privește optimizarea sistemelor de avertizare, în ciuda costurilor ridicate de implementare și mentenanță.