Ce se întâmplă cu medicamentele din România. Vești proaste pentru oameni
Ministerul Sănătății reintroduce lista cu medicamentele esențiale, iar prețul pastilelor o să fie modificat. De asemenea, tot pe această listă cu pastile esențiale vor fi toate medicamentele care nu ar trebui să lipsească din țară, acestea fiind foarte importante în tratarea anumitor boli.
Ce se întâmplă cu medicamentele din România
Pentru produsele din lista medicamentelor esențiale, prețul maxim o să fie modificat. Acest preț va reprezenta media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație.
La ora actuală, prețul maximal aprobat pentru medicamentele din lista esențială este cel mai mic, dar va fi media celor mai mici trei trei prețuri din statele din UE aflate în grupul de țări de comparație.
Prin urmare, pentru ca un anumit medicament să poată intra pe lista pastilelor esentiale, el trebuie să îndeplinească două condiții concrete, în conformitate cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Astfel, ca să fie aprobat, medicamentul trebuie să se afle pe cea mai recentă listă de tratamente esențiale recomandată de OMS, dar și pe lista medicamentelor decontate în integralitate de CNAS – Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
De precizat este că lista de medicamente esențiale se introduce tocmai în încercarea de a rezolva problema crizelor medicale din România, iar pastilele esențiale vor fi decontate 100%.
Amintim că această listă de medicamente esențiale a fost introdusă și în primul mandat de ministru al lui Vlad Voiculescu, dar Florian Bodog a retras-o.
Ce a declarat ministrul Sănatatii
Lista medicamentelor esențiale urmează a fi aprobată prin Ordin al ministrului Sănătății în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestor modificări.
”Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esențiale pentru pacienții din România. Pentru medicamentele pentru care există autorizație de punere pe piață în România, pericolul de retragere din țară se diminuează considerabil și, totodată, piața din România devine atractivă pentru medicamentele esențiale care nu au autorizație de punere pe piață în acest moment, scopul fiind de a asigura stocuri adecvate și continue de medicamente în farmacii și spitale” a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
De asemenea, noile reglementări susțin transmiterea în format electronic către Ministerul Sănătății, de către deținătorii de autorizații de punere pe piață, a datelor în ce privește prețurile din cataloagele țărilor de comparație, în locul trimiterii copiilor xerox ale respectivelor cataloage.
”Această măsură este menită să debirocratizeze la nivelul Ministerului Sănătății procesul de corecție a prețului, să asigure o mai mare acuratețe a datelor și să reducă timpii de procesare a corecției prețurilor”, a mai declarat Ioana Mihăilă.