Medic ATI, avertisment cu privire la efectele adverse a două medicamente iubite de români: „Dacă am citi prospectul, am rămâne îngroziți”

Medic ATI, avertisment cu privire la efectele adverse a două medicamente iubite de români: „Dacă am citi prospectul, am rămâne îngroziți”
Radu Țincu, avertisment despre paracetamol și aspirină

Medicul ATI Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, trage un semnal de alarmă cu privire la modul excesiv în care românii consumă anumite medicamente, fără să aibă în vedere efectele adverse, deloc de neglijat. Acesta a vorbit, în special, despre paracetamol și aspirină, două analgezice la care apelează cetățenii la prima senzație de durere.

Analgezicele pot avea efecte adverse mai agresive decât vaccinul anti-Covid-19

Trăim o perioadă în care grijile cu privire la ce am putea păți în urma imunizării anti-Covid-19 ne consumă toată energia, nemaivând timp și pentru a medita asupra altor lucruri sau medicamente care ne pot afecta mai tare. Acest lucru se întâmplă deseori, astfel că multă lume ignoră pericolul la care se expune zilnic, privind lucrurile noi cu mai mult scepticism.

Medicul Radu Țincu a explicat, recent, de ce este nevoie să limităm consumul analgezicelor pe care le considerăm “ușoare și la îndemână”, punându-ne în față efectele adverse pe care prospectele le anunță.

„Da, trebuie să citim prospectul. Cu siguranță și cei care sunt împotriva vaccinului, mulți dintre ei nu au citit nici măcar prospectul vaccinului, iar foarte mulți din cei care vorbesc despre reacții adverse ale unor medicamente, nu au parcurs prospectele acestor medicamente.

Face aceste lucruri, pentru că ne-am obișnuit cu ideea că a lua un simplu paracetamol, o aspirină, un analgezic sau un antiinflamator, credem că sunt lipsite de orice riscuri, dar dacă ar fi să citim prospectul, am rămâne surprinși, cu adevărat îngroziți, de multitudinea de efecte secundare”, a explicat medicul Radu Țincu, la Antena 3.

Ce efecte devastatoare poate avea paracetamolul

Medicul ATI a explicat cum putem să consumăm involuntar un exces de paracetamol, ajungând să ne provocăm boli cronice hepatice.

„Sunt medicamente folosite de zeci de ani, lumea s-a obișnuit cu ele, iar în cazul paracetamolului, de exemplu, elementul pe care trebuie să îl avem în vedere este hepatotoxicitatea.

Este un medicament care poate determina reacții hepatice toxice, la pacienții cu boli cronice hepatice, cei cu hepatite cronice, B, C sau la cei cu hepatite alcoolice.

Sunt pacienți care își administrează preparate ce conțin paracetamol, dar au denumiri comerciale diferite, fără să știe că supradozează această substanță și vin la spital cu hepatite cronice”, a adăugat Radu Țincu.

Medicul atrage atenția asupra dozei maxime recomandată, atunci când o persoană prezintă boli cronice. Este important, de asemenea, să verificăm și conținutul altor medicamente consumate pentru a evita supradozajul.

„Dacă discutăm de pacienți cu boli cronice, doza este paracetamol trebuie foarte atent monitorizată de către medic (…) Știm care este doza maximă de paracetamol, admisă pe zi. Nu trebuie să trecem de mai mult de patru grame de paracetamol pe zi.

Atenție foarte mare la preparatele care conțin aceeași substanță activă, dar au denumiri diferite.Este o eroare pe care o regăsim foarte des în practică”, a precizat dr. Radu Țincu, la Antena 3.

Ce efecte poate produce aspirina

Radu Țincu revine și asupra banalei „aspirine a săracului”, așa cum spune o vorbă din popor, explicând câți pacienți nu se prezintă cu afecțiuni grave, datorate consumului de aspirină în situații în care era contraidicată.

„Nu de puține ori am avut pacienți care au ajuns la spital cu ulcere perforate, cu hemoragii esofagiene, în cazul pacienților cu ciroză hepatică, care au luat o banală aspirină.

Aspirina știm că poate să accentueze toate aceste probleme gastrice, iar pe de altă parte este un anticoagulant.

Pacienții care au tulburări de coagulare, discutăm de pacienții cu boli hepatice cronice, care iau alte tratamente pentru coagulare, în acest caz, suprapunerea cu aspirina poate determina aceste accidente hemoragice”, a mai adăugat medicul Radu Țincu, potrivit sursei citate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI