Ce se întâmplă cu masca de protecție în valul 4. Raed Arafat a făcut anunțul momentului

de: Irina Maria
28 08. 2021

Ce se întâmplă cu masca de protecție în valul 4 și ce anunț a făcut Raed Arafat despre acest subiect, în contextul în care cazurile de infectare cu noul coronavirus continuă să crească.

Ce se întâmplă cu masca de protecție în valul 4

De reamintit este că ieri au fost raportate aproape de o mie de cazuri noi de coronavirus. Raed Arafat a anunțat, prin urmare, că masca de protecție ar putea deveni din nou obligatorie în spațiile deschise, dacă rata de infectare cu noul coronavirus continuă să crească.

Tot Raed Arafat a explicat și ce măsuri se vor aplica dacă rata de infectare continuă să crească. El a spus că nu se exclude posibilitatea ca masca de protecție să redevină obligatorie în spațiile deschise.

“Sistemul restricțiilor încă există, este în legislație, nu a fost anulat. În momentul în care cresc incidențele se vor aplica regulile care sunt acum în hotărârea de guvern pe incidențe. Sunt măsuri care automat se iau, nici nu trebuie să mai revină la noi”, a declarat Raed Arafat la B1 Tv. 

Şeful DSU a spus că nu este exclus ca măştile de protecţie să fie din nou obligatorii și în spaţiile deschise.

„La acest moment nu s-a discutat, nimeni nu poate să excludă dacă ajungem la rata de infectare foarte mare, acum suntem la doi și ceva la sută.

Dacă vedem că este o creștere semnificativă care arată că există foarte mulți infectați printre noi este posibil să se ajungă la unele reguli pe martea măștii, unele măcar în spațiile aglomerate, chiar dacă ești în spațul public deschis, să fie purtată masca. Asta nu pot să o exclud, depinde de evoluție”, a mai precizat şeful DSU.

”Dorința noastră este să nu ajungem din nou la închidere a unui segment economic total”

Cu toate că numărul infectărilor cu coronavirus este în creştere, Raed Arafat a ținut să sublinieze faptul că autoritățile încearcă să evite închiderea unor segmente economice.

“Dorința noastră este să nu ajungem din nou la închidere a unui segment economic total. De aici vine folosirea acestor modalități, folosirea certificatului, a faptului că ești vaccinat sau testat, poți intra în unele zone care nu sunt considerate esențiale, sunt neesențiale dar totuși să nu le închizi, dar să condiționezi anumite reguli de sănătate publică.

Unii încearcă să inducă ideea că dacă se vaccinează e rău, dacă se pun reguli e rău, dacă cerem ceva e rău. În România nu s-a pus niciodată ideea vaccinării obligatorii. Nu am zis niciodată că o să se facă. Nu există acest lucru. Există discuții pe segmente, cum e segmentul sanitar și ați auzit Ministerul Sănătății spunând acest lucru, dacă nu eși vaccinat, măcar să te testezi să putem ști că poți lucra în mediul ăsta în mod corect”, a declarat Arafat.

Tot Secretarul de stat a tras și un semnal de alarmă privind numărul copiilor infectaţi cu varianta Delta.

„Varianta delta are un efect mult mai mare asupra copiiilor, este posibil să ne trezim cu mai mulți copii infectați și o parte din ei în terapie intensivă.

S-au luat decizii la nivelul Ministerului Sănătății, s-a discutat cu toți managerii spitalelor și cu medicii șefi de secții, DSP-urile în care s-a stabilit revenirea la o creștere a numărului paturilor ATI. Acum la București lucrăm la acest aspect, la Matei Balș urmează și sper să fie din 1 septembrie încă 20 de paturi, există secția de la Elias, secția externă care va fi reactivată”, a spus Raed Arafat.