Ce se întâmplă cu gravidele care s-au vaccinat împotriva covid-19. S-a aflat abia acum

Ce se întâmplă cu gravidele care s-au vaccinat împotriva covid-19. S-a aflat abia acum
Femeile gravide prezintă un risc crescut de boală severă din cauza COVID-19

Un studiu recent realizat de cercetătorii israelieni spune că femeile gravide vaccinate împotriva COVID-19 ar putea transmite protecția copiilor lor. Descoperirile cercetătorilor de la Centrul Medical Hadassah-Universitatea din Ierusalim au fost postate luna aceasta pe medRxiv.

Femeile gravide vaccinate ar putea transmite protecția fătului

Potrivit cercetărilor efectuate în februarie, anticorpii au fost detectați la toate cele 20 de femei gravide cărora li s-au administrat ambele doze de vaccin Pfizer-BioNTech în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină și la nou-născuți, prin transfer placentar.

”Constatarile noastre subliniaza ca vaccinarea femeilor insarcinate poate oferi protectie materna si neonatala de infectie cu SARS-CoV-2”, a spus studiul.

Descoperirile cercetătorilor de la Centrul Medical Hadassah-Universitatea din Ierusalim au fost raportate de presa israeliană marți. Autorii au remarcat dimensiunea redusă a studiului și au spus că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua efectul vaccinării în diferite stadii ale sarcinii.

Un alt capitol ce va trebui studiat este și siguranța și eficacitatea diferitelor vaccinuri disponibile acum. Unul dintre cercetători, Dana Wolf, declară că grupul va începe acum să analizeze cât timp vor dura anticorpii declanșați de vaccinări la copii.

Pfizer și BioNTech au declarat luna trecută că au început un studiu internațional de 4.000 de voluntari. Studiul vrea să evalueze siguranța și eficacitatea vaccinului COVID-19 la femeile gravide sănătoase. Studiul va evalua, de asemenea, dacă femeile gravide vaccinate transferă anticorpii de protecție copiilor lor.

Un studiu separat din SUA a fost publicat săptămâna trecută. Studiul american a constatat că anticorpii induși la femeile gravide din vaccinurile ARNm COVID-19, cum ar fi vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna, au fost transferați copiilor prin intermediul placentei sau al laptelui matern.

Gravidele prezintă un risc crescut de boală severă din cauza COVID-19

Deși riscul general de îmbolnăvire este scăzut, femeile gravide prezintă un risc crescut de îmbolnăvire severă din cauza COVID-19. Acest lucru a fost constatat în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate. Boala severă include ca rezultat internarea în terapie intensivă, ventilația mecanică sau moartea.

În plus, femeile însărcinate infectate cu COVID-19 ar putea prezenta un risc crescut de apariție a rezultatelor adverse ale sarcinii, cum ar fi nașterea prematură, comparativ cu femeile gravide fără COVID-19, se mai spune în studiile de până acum.

Experții consideră că este puțin probabil să prezinte un risc specific pentru femeile gravide. Cu toate acestea, în prezent există date limitate privind siguranța vaccinurilor COVID-19 la gravide

Studiile clinice care analizează siguranța și cât de bine funcționează vaccinurile COVID-19 la gravide sunt în curs sau planificate. Producătorii de vaccinuri monitorizează, de asemenea, datele de la persoanele din studiile clinice care au primit vaccin și au rămas însărcinate.

Studiile efectuate la animale care au primit un vaccin Moderna, Pfizer-BioNTech sau vaccinul COVID-19 Johnson & Johnson înainte sau în timpul sarcinii nu au găsit probleme de siguranță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI