Ce se întâmplă cu creșele din septembrie 2021. Ministrul Educației a făcut anunțul

Ce se întâmplă cu creșele din septembrie 2021. Ministrul Educației a făcut anunțul
Ce se întâmplă cu creșele din septembrie 2021. Ministrul Educației a făcut anunțul

Ministrul Educației a făcut anunțul care îi privește pe toți părinții ce vor să își ducă copiii la creșă sau sunt deja înscriși.

Ce se întâmplă cu creșele din septembrie 2021

Sorin Câmpeanu a declarat ar putea prelua creșele în sistemul educațional din luna septembrie, asta dacă se aprobă bugetul aferent alocat la retictificare, costurile estimate pentru ultimele patru luni ale acestui an fiind de 150 de milioane de lei.

„Legea Educaţiei Naţionale prevede preluarea creşelor în sistemul de educaţie începând cu luna septembrie a acestui an. În creşele din Româna, în momentul de faţă, avem 22.000 de copii, avem 4% din copiii de această vârstă care au la dispoziţie servicii în creşe. (…)

Vom vedea dacă suntem pregătiţi, dacă se prorogă sau dacă nu se prorogă preluarea creşelor în sistemul de educaţie de la autorităţile locale. Atunci când se preiau aceste creşe, spre exemplu, la un cost standard definit de 15.000 de lei un copil în creşă, faţă de 7.400 de lei, spre exemplu, un copil în grădiniţă, ar fi vorba de un buget considerabil.

E drept, doar pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie. Pentru ca Ministerul Educaţiei să poată să preia creşele din septembrie, va trebui să aibă şi bugetul aferent la rectificare, în plus. Dacă vom creşte de la 22.000 de elevi la 30.000, înseamnă 30.000 ori 15.000, 450 de milioane, având în vedere că sunt doar 4 luni din 12, sunt doar 150 de milioane, anul acesta. Dar anul viitor vor fi 600 de milioane”, a explicat ministrul, într-o emisiune TV.

Ministerul Eudcației are obligația de a asigura resursa umană din creșe

El a adăugat că Ministerul Educației are obligația de a asigura resursa umană din creșe, motiv pentru care a cerut clase noi de educatori puericultori.

„Ministerul Educaţiei este dator, într-adevăr, cu asigurarea resursei umane. Începând încă de anul acesta, am solicitat imperativ să fie formaţi educatori puericultori. Existau clase care funcţionau, una da, una nu, sau clase care funcţionau pe jumătate. Începând de anul acesta, în fiecare şcoală de profil se va forma o clasă de educatori puericultori. Statul finanţează, statul are dreptul să îşi definească nevoia şi să solicite acest lucru”, a declarat ministrul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI