Ce se întâmplă cu creierul tău din cauza căldurii. Cât ne afectează canicula, de fapt
Ce se întâmplă cu creierul tău din cauza căldurii, potrivit medicilor. România se află de mai multe zile sub influența unui val de caniculă, astfel că specialiștii au anunțat cât ne afectează canicula, de fapt. Toate detaliile, disponibile în rândurile de mai jos.
Cât de afectat ești de căldura din zilele caniculare consecutive. Care sunt simptomele
Creierul uman poate suferi pe timpul valurilor de căldură, astfel că mulți oameni simt că nu se pot concentra în aceste perioade. Astfel, mai multe studii pe acest subiect au arătat că angajații și studenții se chinuie să aibă performanțe bune atunci când temperaturile sunt crescute, însă rezultatele tind să fie mai slabe.
Elisabeth Philipps, doctor în neuroștiință clinică, a spus ce se întâmplă în creier atunci când corpul este expus căldurii prelungite.
Crește temperatura, scade funcția cognitivă
„Pe măsură ce temperatura crește, funcția cognitivă scade, deoarece căldura ne afectează creierul. Temperaturile mai ridicate pot împiedica fibrele nervoase să funcționeze corect. Acest lucru înseamnă că, uneori, mesajele nu pot ajunge la și dinspre creier, motiv pentru care este posibil să experimentați oboseală, slăbiciune sau probleme cu echilibrul sau vederea”, a anunțat Elisabeth Philipps, conform Metro.
De ce se întâmplă asta
Acest lucru se întâmplă pntru că hipotalamusul, partea creierului care ne reglează temperatura, trebuie să lucreze mai mult când vremea este caniculară.
„Această parte a creierului este afectată și de schimbări hormonale, așadar în combinație cu căldura, poate încetini primirea mesajelor de către creier, lucru care afectează activitatea creierului, starea de spirit și cunoașterea,” a mai spus Elisabeth Philipps.
Ce pățești dacă stai în soare
Printre semnele date de creier că este afectat de insolație se numără durerile de cap, amețelile și confuzia, de asemenea, pierderea poftei de mâncare, senzațiile de rău și de letargie.
În plus, din cauza temperaturilor ridicate se pot acumula proteine și ioni nedoriți, chestii ce pot afecta funcționarea normală a creierului.
Ce se întâmplă la 40 de grade Celsius cu creierul nostru
„La 40 de grade, bariera hemato-encefalică începe să se spargă. Această barieră separă țesutul creierului de fluxul sanguin, ținând departe particulele și bacteriile nedorite, permițând în același timp pătrunderea oxigenului și nutrienților de care creierul are nevoie. Oamenii cu boli neurologice, cum ar fi scleroza multiplă și boala Alzheimer, sunt deosebit de susceptibili la deteriorarea celulelor creierului și moarte, din cauza temperaturilor mai ridicate”, a spus Elisabeth Philipps.
Pentru a minimiza pericolul pe care poate să îl aducă căldura pentru creier, este nevoie să ne menținem hidratați, lucru care se poate face cu aproximativ doi litri de apă pe zi.